Плевен става част от мащабна инициатива в подкрепа на децата с диабет

26.03.2019 13:07

На 1 април в Плевен ще се проведе хепънинг под мотото „Поход срещу диабета“, организиран от Лайънс клуб Плевен и Лайънс клуб Плевен Огледало със съдействието на Община Плевен. Подробности около събитието, както и какъв е поводът за неговото провеждане, съобщиха днес на пресконференция в БТА в Плевен Борис Георгиев – президент Лайънс Клуб Плевен, Анастас Балабанов – бивш президент, Бисер Божиков – секретар, Мариета Павлова – президент Лайънс Клуб Огледало Плевен и Мариела Иванова – първи вицепрезидент.

Инициативата е подета от Лайънс клуб – Видин като целта е да се съберат средства за осигуряване на сензори и трансмитери, които осигуряват безболезнено и качествено контролиране на кръвната захар при болни деца с диабет тип 1. В момента 2000 са малките пациенти с тази диагноза в България, като 180 са регистрирани в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Затова и целта на Похода срещу диабета е закупуване на стартов пакет сензори и трансмитери за 1 месец за всички 2000 деца в страната. И в последствие на базата на събраните резултати от мониторинга да се кандидатства пред НЗОК за реимбурсиране на тези последни технологии и те да бъдат осигурени за всяко дете с диабет тип 1 у нас.

350 лв. на месец минимално струва използването на сензори и трансмитери за следене на кръвната захар, сума, която не може да си позволи всяко българско семейство. А ползата от тази нова технология е безспорна, защото най-малкото спестява 4 пъти на ден убождания на дете с диабет тип 1, а и следенето нивата на кръвната захар е по-качествено, тъй като се подават данни на всеки 3 мин.

В подкрепа на тази кауза в периода 30 март – 6 април ще се проведе „Поход срещу диабета“ по суша, въздух и вода. В него ще се включат и румънски Лайънс клубове.

Плевен ще е част от Похода на 1 април, когато през града ще мине велошествие. По този повод е подготвена програма, която да ангажира плевенчани с каузата в подкрепа на децата с диабет тип 1.

Ето и пълната програма по часове:

Място – помощното игрище зад стадион „Плевен“
08:00 – 10:00ч. – Привързан полет с балон
Място – помощното игрище зад стадион „Плевен“
10:00 – 12:00ч. – приятелска футболна среща

Място – площад „Възраждане“

Участниците във велошествието от Поход срещу диабета ще бъдат придружавани от мотористите на мото клуб „Огнени сенки“
11:00 – 15:00ч. Информационен пункт „Поход срещу диабета“ със следните дейности:
– Посрещане на велосипедистите, участващи в похода с духов оркестър към НУ Христо Ботев
– Изпълнение на танцова формация и повеждане на „Сладко хоро“
– Раздаване на информационни материали за диабета
– Безплатно измерване на кръвна захар със съдействието на МУ Плевен
– Първа помощ при хипогликемия
– Благотворителен базар
– Арт работилница
– Игри и забавления за гражданите на Плевен – колело на късмета, снимки с любими герои

Всички събрани средства от балона, продажба на тениски и мобилна кухня, забавни игри, както и доброволните дарения на граждани и организации ще бъдат използвани за каузата на похода и закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

За периода на кампанията ще бъде открита национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: