Традициите за Благовец пресъздадоха читалищни дейци във Вълчитрън

25.03.2019 15:32

Народните традиции, посветени на обичая Благовец, пресъздадоха днес деца и читалищни дейци от НЧ „Светлина 1905”, с. Вълчитрън. Събитието се реализира съвместно с Областна администрация – Плевен с финансовата подкрепа на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 година. То бе уважено от кмета на село Вълчитрън  Милена Тарова, кмета на община Пордим Детелин Василев, ръководството и преподаватели в местното училище, младежи и жители на с. Вълчитрън, информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Кметът Милена Тарова приветства присъстващите с добре дошли и насърчи инициативи като настоящата, която премина под мотото „Културното многообразие на Европа – мост към толерантност и отхвърляне на езика на омразата“.

„Изкуството, културата и богатството на нашия фолклор носят мощен положителен, обединяващ заряд и това ще се види след минути тук в обновеното килийно училище. Радвам се, че тази инициатива събира за пореден път всички жители на Вълчитрън, без оглед на избора им на вероизповедание, етнически произход и националност.”, каза кметът на селото Милена Тарова. Тя благодари за подкрепата на кмета на община Пордим Детелин Василев. „България дава своя безценен принос към многообразието на европейското културно наследство с богатството на своя фолклор, обичаи, песенно и танцово изкуство”, каза той. Василев насърчи интереса на най-малките към опознаване и опазване на онази неподправена национална идентичност, която градят българските народни традиции.

В увода към събитието бе посочена и една от чертите на българското общество, служеща за пример пред света-толерантността и проявеното човеколюбие от страна на българския народ при спасяването на българските евреи от Холокоста. Като съвременно проявление на тази характеристика, днес в пресъздаването на обичая Благовец бяха приобщени деца от различни етнически групи и възрасти. От скоро част от селото е и британско семейство, избрало Вълчитрън за мястото, където да отгледа и възпита петте си деца.

Облечени в народни носии в автентичната обстановка на реставрираното някогашно килийно училище членовете на традиционното българско семейство извършиха обредите за Благовец, такива, каквито се пазят те в народната памет. Жените преметоха двора и заедно с децата прогониха змиите от него, показаха ръкоделията си, изработени през дългите зимни дни и приготвиха богата празнична трапеза. Разбира се спазена бе традицията за прескачане на огъня за здраве и благоденствие. В пресъздаването на обичая имаха възможност да се включат и зрителите, което направи празника вълнуващ за всички. И както повелява традицията тържеството завърши с весело българско хоро.

Снимки: Областна администрация-Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: