Галя Димитрова: Какво трябва да знаем, ако решим да използваме къна?

25.03.2019 9:19

В тази тема ще обърна внимание на къната, като продукт за оцветяване на коса. Какво знаем и какво не знаем за нея.
Какво представлява къната?
Можете да прочете много информация за нея в интернет. За нейните предимства и недостатъци. В тази статия аз ще ви поднеса нещата през погледа на фризьора.


Смятам, че колкото по-информиран е нашият клиент, толкова по-реален и добър резултат ще получи във фризьорския салон, и престоят ни заедно ще е приятен и пълноценен.
И така, къната е оцветяващ продукт с натурален, органичен произход. Най-общо казано, тя се получава от растение, стрито на прах. Единственият цвят, който постига, е оранжево-червен до наситено червено. Всички други цветове – черно, кафяво, малко или много съдържат изкуствени добавки, за да се осъществят.
Натуралната къна има подхранващо действие.Тя заздравява косата. Не предизвиква алергични реакции.Такива се появяват само ако към нея има добавени химични вещества. Къната няма разнообразие от цветове и няма способността да изсветли косата. Напротив, тя се наслоява и цветът става все по-плътен и тъмен. Съответно е много траен и не се отмива. Затова тя не е подходяща за хора, които обичат да разнообразяват и периодично да сменят цвета си.

 

Галя Димитрова: Какво трябва да знаем, когато решим да боядисаме косата си?

 

Как работи къната?
Тя не прониква във вътрешността на косъма, а оцветява само неговата повърхност. Не променя химичната му структура. За тези, които не са чели предишната ми статия, посветена на промяната на цвета на косата, ще повторя накратко.
Човешкия косъм се състои от три слоя:
– външен – предпазен
– среден – съдържа пигменти, определящи цвета на косата
– и най-тънкия – вътрешен
Всички бои и продукти за изсветляване на коса работят, като отварят външния и променят средния слой, внасят или изнасят пигменти.
И това е разликата между тях и къната, която работи само върху външния слой. Така се получава ефекта на фолирано стъкло. Ако сложим боя върху къна, няма да получим цвета на боята, защото наслоеният цвят на къната не позволява той да се прояви.
Представете си тогава, какво се случва, ако обезцветяваме или изсветляваме косата!
Изсветляването е процес, при който отнемаме пигменти от косъма, но имайки цвят от къна, ние сме слепи за това, какво се случва под горния слой на косъма. В резултат на това, нито ще получим желаното, нито ще сме сигурни, че контролираме процеса. Звучи страшно нали?


Затова моят съвет към вас е:
– Никога не редувайте боя с къна преди да сте поговорили с професионалист за тази си идея.
– Никога не се опитвайте да сваляте къна с блондори и други подобни продукти, сами в къщи
– Винаги, когато решите да сменяте цвета си и имате дори само едно боядисване с къна, посъветвайте се с фризьора си.
И никога, ама никога не крийте, че сте слагали къна, отивайки на фризьор с идея за промяна. А най-лошото е да премълчите пред фризьора, когато ви разпитва относно косата ви и какво сте правили с нея. Повярвайте, не може да го скриете за дълго. След нанасяне на боя или продукт за изсветляване върху косата ви, всичко излиза наяве. Единственото, което ще постигнете, е загуба на време и средства, увредена коса, лош резултат, стрес и за двама ви.
В заключение ще кажа отново, че доверието между фризьора и клиента е в основата на приятно прекарното време във фризьорския салон, красивата и здрава коса, настроението и удовлетворението, които остават за дълго след това.
За контакти – гр. Плевен, ул. „Васил Левски“ 60
GSM – 088 456 6183
www.studio-gm.bg и фейсбук страница – https://www.facebook.com/STUDIOGMPLEVEN/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: