31 творби на Тома Трифоновски показва в изложба ХГ „Илия Бешков“

21.03.2019 11:20

Снощи в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен бе открита изложба по повод 82-та годишнина от рождението на Тома Трифоновски. Пред стихналата, изпълнена със спомени публика от колеги и приятели на Томата, говориха Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Иван Велчев – куратор на изложбата, Невена Трифоновска – дъщеря на художника.
Мариета Калъпова, актриса в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, се обърна към гостите в залите с развълнувани строфи от Илко Иларионов.


Експозицията представя 31 творби от общо 35-те, притежание на художествения фонд на галерията. От ранния Тома към създателя на онова великолепно пространство, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и с търсенето на нравствени категории в прости, изчистени композиции.
Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност. 

Снимки и текст: ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: