Медицински сестри протестираха в Плевен с искания за достойно заплащане и по-добри условия на труд

21.03.2019 16:16

Медицински сестри се събраха днес на протест в Плевен пред Областна администрация. Така те се присъединиха към обявения национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи с искания за достойно заплащане, по-добри условия на труд и за връщане достойнството на професията им.

Пари има в здравеопазването, но е важно те да стигнат до нас, коментира мед.сестра Радослава Симеонова. Тя добави, че въпреки големият брой на здравни заведения в Плевен, има липса на медицински сестри. И това се дължи на не толкова привлекателните условия на труд, а младите медицински сестри няколко месеца след като са се сблъскали с трудностите и спецификата на работата и са си получили първите възнаграждение, напускат и заминават за други, по-социални държави.

Своята подкрепа към протеста на медицинските специалисти по здравни грижи изказа майка на болно дете от Плевен, която прочете декларация от НГИ „Системата ни убива“. Вашите искания са почтени и правдиви, всички ние сме потърпевши от неадекватното заплащане на вашия труд, който е нелек, а във вашите ръце е поверено здравето на цялата нация, се казва в декларацията. Опъвайте палатката, няма да минете без нея, убедихме се в това, призовават от НГИ „Системата ни убива“.

В Плевен днес, както и по време на първия протест на 1 март, бяха студенти от Медицинския университет, които отчитат, че проблемите на сегашните медицински специалисти по здравни грижи, след време ще бъдат и  техни проблеми и трябва да се търси решение, за да не се налага млади и обучени кадри да напускат България.

Сред исканията на медицинските специалисти по здравни грижи са – без търговски дружества в здравеопазването; еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната; допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността); връщане на медицинските стандарти; нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година; КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването; възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията труд.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: