25 години перкусионен ансамбъл „Акцент” – музика, впечатляващи концерти и заслужени награди

19.03.2019 13:04

Перкусионен ансамбъл „Акцент“ ще празнува своята 25-та годишнина с голям концерт. По този повод днес в кабинета по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен създателят на ансамбъла и преподавател по ударни инструменти Симеон Серафимов, съпругата му Августина Серафимова, която е неизменно до него и като ръководител на ансамбъла, и Жечка Димитрова, директор на училището се срещнаха с медиите.

Симеон Серафимов е преподавател в плевенското музикално училище от 40 години, а през 1994 г. създава ансамбъла. Две години по-късно заради участие във Варна в шоуто на Тодор Колев „Как ще ги стигнем” идва и името – „Акцент”, спомня си Серафимов. В годините „Акцент” се превърна в разпознаваем ансамбъл, често канен за участия в концерти, различни събития, за турнета в чужбина и разбира се, носител на редица награди от престижни конкурси.

Но едно от най-големите постижения на Симеон Серафимов е това, че голяма част от неговите над стотина ученици, преминали през школата в Плевен, вече са известни и търсени преподаватели в различни точки на света – САЩ, Великобритания, Германия и т.н.

Директорът на НУИ „Панайот Пипков” Жечка Димитрова подчерта, че тайната на успеха на „Акцент” е в хармонията, която се създава между преподавател и ученици, отличната база и съвременните инструменти.

Концертът по повод 25-ата годишнина от създаването на ансамбъл „Акцент” в състав Илина Рачева, Велиан Димитров, Чарли Милов, Марин Тотев и Калоян Иванов ще се състои от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” на 22 март, петък. В програмата на съвместния концерт с музикантите от Плевенска филхармония са включени Бизе-Шчедрин – „Кармен – сюита“, „Унгарски танц №1“ от Йоханес Брамс, „Чардаш“ от Виторио Монти и „Stubernik“ от Марк Форд и „Ръченица“ от Петко Стайнов. Диригент ще бъде Славил Димитров.

Илина Рачева, Велиан Димитров и Николай Колев, журналист и един от първите ученици в класа по ударни инструменти на НУИ «Панайот Пипков», заедно със Симеон и Августина Серафимови.

Перкусионен ансамбъл „Акцент”

e създаден през 1994 от Симеон Серафимов и бързо се превръща в една от емблемите на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен. През своята 25-годишна история съставът има впечатляващи участия и концерти, организирани от Народното събрание на РБ, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН и др. Носител е на десетки призови награди от редица национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. Участва в културни проекти в България и Франция. Под ръководството на Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина: Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” заедно със своя ръководител се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София. Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров и Найден Тодоров в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович – Русе (2012). Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4”, от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР – София (2000 и 2010).

Симеон Серафимов – преподавател по ударни инструменти, камерна музика и музикални ансамбли в НУИ „Панайот Пипков”, утвърждава авторитета на българската перкусионна школа и продължава делото на проф. д-р Добри Палиев, възпитава десетки млади инструменталисти. Заедно с Августина Серафимова, Владимир Петров и Василена Серафимова създава и организира Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – единствен в България и на Балканите.

Серафимов е бил член на жури на национални и международни конкурси по ударни инструменти: „Пендим” – Пловдив, „Светослав Обретенов” – Провадия, „Върбан Върбанов” – Бургас, II Международен конкурс „Percussono” – Тимишоара, Румъния.

За високите си педагогически постижения Серафимов е отличен със званието „Заслужил гражданин на Плевен ” (2004), „Кристална лира” – катерогия „Педагози” (2012), „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018); Министерство на културата (1999, 2012), Община Плевен (1999, 2002, 2003, 2007); Дипломи от: Националните конкурси „Светослав Обретенов” – Провадия (1994, 2012), „Върбан Върбанов” (2012), „Зигфрид Финк” – София (1997, 2001) и Международните конкурси „Музиката и земята” – София (2003, 2009, 2011), „Пендим” – Пловдив (2007), „Млади виртуози” – София (2009), МММФ-К „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена (2011), Международния конкурс за ударни инструменти в гр. Тимишоара (Румъния, 2011), „MAGIC” – Бургас (2013), „Виртуози” – Сливен (2013) и др.

Августина Серафимова е автор на повече от 60 аранжимента за перкусионен ансамбъл „Акцент” – произведения на автори от барока до творци на съвременността, както и на сценарий за телевизионния филм „Пролет” с участието на възпитаници от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов, организира и прави сценарии за различни концерти и чествания на годишнини на композитори. Разработва културни проекти, свързани с дейността на ансамбъл „Акцент” в България, Германия и Франция. Участва в организацията и ръководи проектите за Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, провеждан през 2009, 2012, 2014, 2016 и 2018 в гр. Плевен. Серафимова е удостоена с наградата „КДК Арт” от Клуба на културните дейци в град Плевен за принос в музикалното изкуство, Дипломи от община Плевен за принос в областта на културата (2012 и 2014), „Кристална лира” от СБМТД  (2014) и „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018).

Снимки: личен архив и „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: