ХГ „Илия Бешков“ представя знакови платна на живописеца Петър Дочев

15.03.2019 8:43

Изложбата „Петър Дочев – живопис“ е новото събитие в културния афиш на ХГ „Илия Бешков“. Тя бе открита на 14-ти март, като представя творби от фондове „живопис“ на ХГ – Ловеч и ХГ „Илия Бешков“ – Плевен.


Петър Дочев завършва ВИИИ „Николай Павлович“ през 1956 г., специалност живопис. Известно време работи като художник към „Кремиковци“ (1960-1975), а след това до края на живота си се оттегля и работи в родния си Лесидрен.


Изкуството му е свързано с множество експерименти и радикални промени в личния стил на рисуване. Според изкуствоведа Димитър Аврамов, пластическите открития на Петър Дочев са едни от най-големите предизвикателства в съвременната българска живопис. Творецът постоянно експериментира с материал, повърхнини и структури. Движи се от конкретиката на обекта към абстрахираното пространство на чисто пластични внушения.


Правил е над 30 изложби. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на много галерии из страната и частни български и чуждестранни колекционери. Посмъртно е награден с престижната награда „Захари Зограф“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: