С тържествен ритуал днес ще бъде честван празникът на Гарнизон Плевен

15.03.2019 7:17

Командването на Единен център за начална подготовка – гр. Плевен ще отбележи празника на Гарнизон Плевен – 16 март.

Традиционно в гарнизоните са чествани празниците на войсковите части, свързани с участието им в различни боеве и сражения във войните за освобождение и национално обединение и народът ни отдава своята почит във връзка със славните битки от историята на страната.

На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

Мероприятията по повод празника ще се състоят днес, 15 март, петък. От 11 часа ще бъдат поднесени венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина . След това ще се проведе тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на българската войска в Гарнизон Плевен на площад „Възраждане”.

Празничният ден ще продължи с концерт на Представителния състав на Въоръжените сили в театрален салона на Военен клуб – Плевен от 12:10 ч.

В тържествения ритуал ще участват почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 – град Плевен, Военовъздушна учебна база „Георги Бенковски” град Долна Митрополия, факултет «Авиационен» на НВУ «Васил Левски» – гр. Велико Търново, представители на дружество “Традиция” град Плевен и представителния духовия оркестър на Сухопътните войски.

На ритуала е поканен министърът на обраната Красимир Каракачанов, представители на държавната и местната власт, както и командири на военните формирования от Плевенския гарниазон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: