С тържествен ритуал бе честван празникът на Гарнизон Плевен /фотогалерия/

15.03.2019 12:41

Командването на Единен център за начална подготовка – гр. Плевен днес чества празника на Гарнизон Плевен, който се отбелязва на 16 март.

Началото бе поставено с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина. След това се проведе тържествен строй с молебен за здравето и благополучието на българската войска в Гарнизон Плевен на площад „Възраждане”.

В тържествения ритуал участваха почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 – град Плевен, Военовъздушна учебна база „Георги Бенковски” град Долна Митрополия, факултет «Авиационен» на НВУ «Васил Левски» – гр. Велико Търново, представители на дружество “Традиция” град Плевен, гвардейският отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен и представителния духовия оркестър на Сухопътните войски. Гости на празника бяха ръководители на регионалните структури на държавни ведомства, кметът на община Плевен Георг Спартански, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев и други.

Поздравления по повод празника поднесоха началникът на Гарнизон Плевен полк. Николай Бешев и полк. Мануш Христов от факултет „Авиационен“.

Празничният ден продължи с концерт на Представителния състав на Въоръжените сили в театрален салона на Военен клуб – Плевен.

Традиционно в гарнизоните са чествани празниците на войсковите части, свързани с участието им в различни боеве и сражения във войните за освобождение и национално обединение и народът ни отдава своята почит във връзка със славните битки от историята на страната.

На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: