С концерт „Съдба и призвание“ днес в Плевен откриват Националния конкурс за ученици-акомпанятори

15.03.2019 7:56

С тържествен концерт под мотото „Съдба и призвание“ днес в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“-Плевен стартира XXІІІ-ят Национален конкурс за ученици-акомпанятори. Той е в памет на проф. Савка Шопова-Маркова, съосновател и дългогодишен председател на журито, от тази година конкурсът ще носи нейното име. Концертът включва изпълнения на съмишленици, приятели, професионални партньори и студенти на проф. Савка Шопова-Маркова. Проф. Анатоли Кръстев-виолончело, проф. Ангел Станков-цигулка , проф. Гинка Гичкова-цигулка , доц. Даниела Дикова-пиано, проф. Ростислав Йовчев-пиано, клавирно дуо „Славчеви“ ще изпълнят произведения от Сен-Санс, Георги Златев-Черкин, Рахманинов, Шуман, Хайдн и др.
Националният конкурс за ученици-акомпанятори съществува от 1993 г. по идея на Жечка Димитрова-директор на НУИ „Панайот Пипков“-Плевен и проф. Марияна Булева.
В тридневната програма на конкурса участие ще вземат ученици от Плевен, София, Пловдив, Бургас и Русе. 16-те клавирни двойки са от ученици от 9 до 12 клас, разпределени в 3 възрастови групи. Младите музиканти ще се изявят с ученици-солисти от други специалности, както и със солови клавирни изпълнения, което дава възможност конкурсът да присъди стипендии по линия на Закрила на деца с изявени дарби.
Съпътстващата програма на конкурса включва майсторски клас по цигулка на Даниел Сендер-САЩ, който заедно със съпругата си Шелби Сендер ще изнесе концерт на 16.03.2019 г. от 19 часа в зала „Божко Шойков“. Същият ден от 16 часа ще бъде и представянето на книгата за проф. Ружка Чаръкчиева-„Дух, талант и проникновение“.
Председател на конкурса ще бъде проф. Анастас Славчев, дългогодишен ректор на АМТИИ-Пловдив.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: