Случая на жена на количка, останала без асистент след смъртта на съпруга си, коментираха омбудсманът и управата на Плевен

15.03.2019 13:38

Омбудсманът Мая Манолова посети днес Плевен. Повод за визатата й стана случаят на г-жа Снежи Кежева, която е на инвалидна количка и живее сама, без асистентска подкрепа след внезапната смърт на съпруга й. Темата за това как може да бъде подкрепена изпадналата в беда плевенчанка Манолова коментира с кмета на Плевен Георг Спартански, заместника му Стефан Милев и председателя на Общинския съвет Мартин Митев.

„Със Снежи Кежева се запознахме през Фейсбук, тя ми писа и нейната история ме трогна, като заедно стартирахме кампанията за подкрепа на възрастните хора за Великден. Сега отново ми писа във връзка с безизходицата, в която е изпаднала и това, което се опитваме да направим с моя екип е да я подкрепим с всички възможности, които имат неправителствените организации, общините и държавата, съгласно законоустановения ред“, сподели пред журналисти Мая Манолова. „Както сподели в разговор с мен зам.-кметът на Плевен Стефан Милев, Общината разполага с 10 000 лева, с които подпомага хора в беда. Ние ще помогнем на Снежи да кандидатства за финансова помощ“, допълни още тя. Също така, Манолова отбеляза, че на плевенчанката в неравностойно положение ще бъде помогнато и да кандидатства по програмата „Социален патронаж“, по която Община Плевен е кандидатствала за включване и която ще е в действие от 1 юни. Мая Манолова сподели, че тъй като починалият съпруг на Снежи Кежева е бил военноинвалид, Съюзът на военноинвалидите също ще я подкрепи съгласно своя регламент. Тя бе категорична, че също, като човек, трогнат от съдбата на Снежи, ще я подкрепи с каквото може.

Манолова за пореден път отбеляза, че начинът по който се дават парите за личен асистент е нечестен спрямо нуждаещите се и те живеят от програма на програма. Ако човек изпадне в беда, както се е случило със Снежи, тъй като програмата е започнала, той няма никакъв шанс да се включи, подчерта омбудсманът, допълвайки, че за щастие този проблем ще бъде решен на законодателно ниво от 1 септември. Освен големи групи хора, мен ме интересува съдбата на всеки отделен човек – това работя всеки ден, заяви Манолова. А хората с увреждания в България са в изключително тежка ситуация поради липсата на индивидуален подход и подкрепа към всеки един от тях, каза още пред медиите омбудсманът.

От своя страна, кметът на Плевен Георг Спартански посочи, че всяка програма, финансирана от държавата, се провежда по правила, определени от нея. Държавата е отпуснала определен брой места за домашен помощник, социален помощник и личен асистент, които са общо 140 и за тях има определени средства, припомни градоначалникът. Естествено, подчерта той, желаещите са повече отколкото са местата и средствата и затова се прави класиране, като по точкова система се определят най-тежките случаи. Колкото до г-жа Кежева, Спартански отбеляза, че тя е сред първите резерви по програмата, но за да започне тя да получава тази услуга има два варианта – някой от класираните преди нея да се откаже или да има летален изход на потребител на услугата. „Към момента всички места по програмата са заети и независимо от това, че междувременно е настъпила смъртта на съпруга на Снежи Кежева, няма как да елиминираме някой от програмата, за да дойде друг на неговото място. Затова казвам, че по тази линия индивидуалният подход към един човек не работи, тъй като в България има хиляди такива случаи на хора в неравностойно положение, те се нуждаят от допълнителна грижа, но поради ограничеността на бройките и финансирането не я получават. Надявам се от септември тази система да се промени, така че всички нуждаещи се да могат да получават тази допълнителна грижа“, каза Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: