Езиковата в Плевен посрещна учители и ученици от Полша, Румъния, Италия и Гърция (галерия)

14.03.2019 16:13

От 26 до 28 февруари 2019 г. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен беше домакин на първата международна среща по проект „Да бъдем във форма за Европа” по програма Еразъм+.
Г-жа Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност в гимназията и координатор на проекта, ни информира, че общо 88 учители и ученици са взели участие в дейностите, 40 от които са гости от Полша, Румъния, Италия и Гърция.


Целта на проекта: да се насърчи информираността на учениците за Европейския съюз, неговата роля, организация и място в света, което предопределя бъдещето и възможностите за развитие на младите хора, утвърждаването на демократичните ценности и фундаментални права, общественото участие и активното гражданство, беше изпълнена на сто процента. Всички ученици участваха активно в проведеното състезание „Знаете ли……?“ и показаха завидни знания по отношение политиката и структурата на Европейския, важни политици, дати и събития, както и интелектуални и ИКТ умения, включвайки се в състезанието чрез иновативната образователната игра Kahoot за учене чрез забавление.


Участниците в проекта с интерес следиха представените от отделните екипи презентации, филми и клипове за държавите им, градовете, в които живеят, училищата, в които учат. Обмениха се добри практики във връзка с опита на отделните партньори в работата им по проекти към програма Еразъм+ и в е-Twinning платформата – най-голямата класна стая на учители-новатори и творци на новото и непреходното.
Запомнящи се ще останат концертът на талантите на гимназията – носители на световни и европейски титли от музикални фестивали, спортни шампионати и състезания, както и проведения открит урок по английски език на тема: „Европейски ценности и добродетели“ – под ръководството на г-жа Розалия Данова, старши учител по английски език в ПГПЧЕ, създадените филми от участниците в проекта с послания към бъдещите поколения и споделените, по мнение на учениците, 20 най-важни факти и събития от историята на Енропа.
При голям интерес премина и лекцията на тема „Какво значи да си Европеец?“, представена от д-р Красимира Василева, преподавател към катедра „Европеистика“ в СУ „Климент Охридски“ и председател на Националната асоциация на българските европейски клубове.


Участниците в проекта бяха запознати с българската култура и традиции чрез разучаване на български народни танци в час по физическо възпитание и спорт, разучаване на българската песен „Една българска роза“ на Паша Христова, като част от темата „Традиции и изкуство – основа на европейските ценности и измерения“ и участието им в уъркшоп за изработване на българска традиционна мартеница.
Участниците-гости по проекта бяха въвлечени и в „Кулинарното наследство на Европа“ чрез представяне на традиционни български ястия при любезното домакинство на управителя на ресторант „Гардън“ – гр. Плевен – г-жа Руслана Гицова. Хиляди благодарности и към членовете на „Лайънс клуб Плевен Огледало“, създаден само преди една година от 20 амбициозни дами, които спонсорираха събитието и по този начин дариха много усмивки и щастливи моменти и спомени за мобилността по този проект в Плевен, в България, не само чрез предметни подаръци, а и чрез представянето на фолклорен танцов ансамбъл „Дъга“, на изпълнените известни хитове на езиците на страните-партньори по проекта.
За домакинството на ПГПЧЕ – гр. Плевен беше дадена максимално висока оценка от гостите, които споделиха, че летвата е вдигната така високо, както при високия скок от световно известната Стефка Костадинова, и се съмняват, че ще могат да я надскочат.


Г-жа Грета Димова, координатор на проекта и заместник-директор по учебната дейност в ПГПЧЕ – гр. Плевен, благодари на учениците от IX до ХII клас за проявената отговорност, за оправданото доверие и представените дейности на високо ниво на английски език, както и на колегите си: Жоржета Каменополска, Нела Златарска, Розалия Данова, Даниела Цанкова, Румяна Стаменова, Надежда Вълева, Милена Маринова, Цветослава Манчева, Людмила Бояджиева, Теодора Стефанова, Таня Илиева, за високопрофесионалното им участие в различни дейности по проекта, изработване на продукти съвместно с учениците и изследване и въвличането им във важни за ЕС процеси, което ни прави част от демократичния живот на Европа и истински европейски граждани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: