Любомир Буковски направи ценно дарение на Читалище „Съгласие“

13.03.2019 10:59

64 архивни материали, свързани с читалище „Съгласие 1869”, подари на културния институт Любомир Буковски. Поводът е 150-ия юбилей, който тази година се отбелязва с разнообразни прояви в най-старото плевенско читалище.

Сред документите е голям плакат, незнайно как оцелял през времето, сподели дарителят. Подобна е съдбата и на останалите – снимки, писма, годишници, които буквално са спасявани от кофите за боклук и изкупувани от клошарите за жълти стотинки, обясни Буковски. Така се е запазила историята. Интерес представляват оригинални снимки – от първото опожаряване на читалището, което тогава е било и театър. След инцидента плевенчани за две години събират пари и възстановяват сградата. Друга снимка от 30-те години на миналия век показва среща с читалищни дейци от цялата страна в читалището. Има и писма на тогавашни членове на управителния съвет, заповеди на председатели и др.

Това е малка част от дарението, което Любомир Буковски ще направи на читалище „Съгласие 1869”. По време на големите чествания на 150-ата годишнина, които ще бъдат през есента, той ще подари 100 броя плевенски вестници. В това число първата и втората годишнини на списание „Земледелие”, издавано от Янко Забунов. „Това е първото земеделско списание, свързано с учредяването на Българския земеделски народен съюз в Плевен. В него освен всички документални материали, интересното е, че има описани по дати и поименно всички земеделски дружби на територията на цялата страна, в това число и в тогавашния Плевенски край. По това може да се види как се е развивало земеделското движение в България”, разказа Буковски. В дарението му са включени и два юбилейни плевенски вестника от царско време, единият от които свързан с посещението 1936 г. на царското семейство и министри в Плевен по повод откриването на тогавашния Дом на армията. Няколко са юбилейните вестници след 9 септември 1944 г., свързани с българо-съветската дружба, със 100-годишнината на читалището и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: