С изложба в плевенската Библиотека отбелязват 280 години от рождението на Софроний Врачански

12.03.2019 8:07

Днес от 14.30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще бъде открита изложба, посветена на 280 години от рождението на бележития български просветител и възродител Софроний Врачански.
Роден през 1739 г. в Котел със светското име Стойко Владиславов. През 1762 г. е ръкоположен за свещеник, а от 17 септември 1794 г. до 1799 г. е епископ на Врачанска епархия и приема името Софроний Врачански. През тези години той на няколко пъти посещава Плевен и изпълнява своята апостолска мисия на възрожденец, утвърждава българския език в църквите и училищата.
На изложбата ще бъдат показани различни издания на първата белетристична творба на новобългарската литература „Житие и страдания на грешнаго Софрония” и избрани негови съчинения „Неделника”, „Гражданское позорище”, Първи и Втори видински сборници, текст на автобиография на Софроний Врачански с коментар от Павел Орешков, издадена през 1914 г. от Българската академия на науката.
Посетителите ще могат да разгледат и богатата литература, която библиотеката притежава, посветена на Софроний Врачански.
На постери ще бъде представен животът и делото на Софроний Врачански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: