Плевен беше домакин на Национална олимпиада по руски език

11.03.2019 11:27

В дните 8 и 9 март Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен беше домакин на Национална олимпиада по руски език с участието на 121 ученици от 16 области на страната. Официални гости на събитието, открито с тържествен концерт в зала „Катя Попова”, бяха съветникът към Посолството на Русия в България и директор на Руския културно-информационен център г-жа Ирина Живихина, Генералният консул на Русия в град Русе Андрей Громов, кметът на Община Плевен Георг Спартански, г-жа Албена Тотева – началник на Регионалното управление на образованието – Плевен, Владимир Токтаев – аташе на Генералния консул, Наталия Киктенко – ръководител направление „Образование и руски език” към Руския културно- информационен център, главният експерт по руски език в Министерството на образованието и науката на Република България д-р Стоянка Почеканска, директори на училища от Плевен и на училища-бази за обучение по руски език от други градове на страната.


В приветствията си официалните лица бяха единни в мнението си, че руският език е мост за сближаването на нашите страни, които са свързани и с общи традиции, история, православна вяра. Те пожелаха на младите участници успех в достойната надпревара, нови върхове и удовлетворение от изучаването на езика. Генералният консул на Русия подари комплект книги на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици. Най-добре представилите се петима лауреати от олимпиадата, които завършват гимназии тази година, ще имат възможността да се обучават в руски университети безплатно, обяви г-жа Ирина Живихина.
Присъстващите бяха поздравени от изпълнители от школа по спортни танци „Зорая” към читалище „Христо Ботев”, ученици от ОУ „Валери Петров”, студио „Венда” и ансамбъл „Нашенчета” към Центъра за работа с деца в гр. Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: