Сирни Заговезни и Масленица в двора на РИМ-Плевен /снимки/

10.03.2019 12:59

Българският обичай Сирни Заговезни и руският Масленица бяха празнувани заедно за първи път тази година. Това стана днес в двора на Регионалния исторически музей – Плевен, където се събраха десетки плевенчани. Организатори са РИМ Плевен, Община Плевен и Дружеството на рускоговорящите „Възход”.

В инициативата участваха и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци и група ученици от НУ „Христо Ботев” в Плевен. Участниците в празника и дошлите да се повеселят плевенчани бяха поздравени от кмета Георг Спартански, който поиска прошка в духа на днешния ден, своите благопожелания отправи и руският консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Четвъртокласниците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен показаха традициите за Сирни Заговезни с искането на прошка, хамкането и какво се слага на празничната трапеза. Децата изпълниха и обичая „Кукери на мегдана“.

От Дружество „Възход“ изпълниха традиционни за Масленица ритуали, песни и танци. Имаше почерпка и игри за децата, които бяха наградени с лакомства.

На финала бяха изгорени чучелото, характерно за Масленица, и кладата, която е традиционна за Сирни Заговезни. За празничната атмосфера се погрижиха изпълнителните от Северняшкия ансамбъл.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: