Езиковата в Плевен е домакин на Националния кръг на олимпиадата по руски език

09.03.2019 7:48

В годината, когато се отбелязват 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия и 55 години от побратимяването на Плевен и Ростов на Дон, нашият град е определен за домакин на Националния кръг на олимпиадата по руски език на 9 март 2019 г. Хилядолетна е историята на град Плевен, създадена от различни племена и народи, обитавали територията и околността му. Тук през вековете процъфтяват най-различни култури – праисторическа, римска, българска и др. В хода на Руско-турската освободителна война градът придобива стратегическо значение. Плевен е под обсада 5 месеца и около него се развиват най-кръвопролитните битки между воюващите империи – Русия и Турция. Превземането на Плевен е решителният момент в Руско-турската война. Близо 200 са паметниците, които напомнят за битките по тези места, като най-забележителните са Панорама „Плевенска епопея“ и Мавзолеят в центъра на града.
Другият побратимен на Плевен град е столицата на Русия. В центъра на Москва, близо до Кремъл, недалеч от паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий, се издига величественият паметник на героите от Плевен.
През последните 10 години Регионално управление на образованието-Плевен и Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици гр. Плевен са за четвърти път домакини на национални кръгове на олимпиади и състезания по чужди езици. В езиковата гимназия 182 ученици изучават руски език като втори чужд език и през годините винаги са се представяли отлично.
В навечерието на хубавия празник 8 март очакваме да ни посетят 120 ученици от 16 области – победители в областния кръг на олимпиадата, членовете на Националната комисия за подготовката и провеждането на олимпиадата, както и учители по руски език. Националният кръг ще се проведе на 9 март 2019 г. в сградата на Гимназията. По същото време ще се проведе Общо събрание на Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура.
За тържественото откриване на олимпиадата, което ще се състои на 8 март от 18.00 часа в зала „Катя Попова“, са поканени гости от Руския културно-информационен център, Генералното консулство на РФ в гр. Русе, представители на местната администрация и Регионално управление на образованието – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: