Румен Петков: Най-доброто решение е АЕЦ „Белене” да бъде 100% българска централа

06.03.2019 13:22

„Ако не бяхме спирали проекта „Белене”, първият реактор вече щеше да работи”. Това заяви днес в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той бе категоричен, че има бъдеще за проекта за Втора атомна след като има заявен интерес от страната на Атомстройекспорт и най-голямата китайска енергийна компания, от Корея и от Франция. Това е много голям интерес, който трябва да материализираме, счита лидерът на АБВ.

„От АБВ считаме, че най-доброто решение е 100% българска централа, държавна. Миналата година гостува един от големите експерти на Великобритания и той мотивира защо това е силното решение. Защото когато държавата с целия си авторитет и тежест реализира такъв проект, тогава банките дават най-добри условия за кредит, държавата може да влияе и върху ценообразуването, т.е. има ред плюсове. Така или иначе е важно „Белене” да се реализира. Затова от АБВ настояваме министър Теменужка Петкова буквално веднага да обяви процедура по привличане на стратегически инвеститор, ако се отива към този вариант. Най-важното е ние да си гарантираме енергийната сигурност. А за да си гарантираме енергийната сигурност стъпките са две – изграждане на АЕЦ „Белене” и пряка доставка на руски газ през България за Европа”, каза още Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: