Румен Петков и проф. Балтов поднесоха цветя пред паметника на Пирогов в Плевен

06.03.2019 12:44

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов поднесоха днес венци и цветя пред паметника на Николай Пирогов в Скобелев парк. Поводът бе националният празник на България Трети март.

„Ние искаме да направим това традиция и всяка година поднасяме венец на паметника на Пирогов в град Пордим като това правим днес и в Плевен. Той е изключително заслужил човек, който в рамките на 7 месеца е направил обиколка дълга 12 000 километра и е обиколил всички военно-полеви болници и лазарети, които са били около Шипка, Плевен и Русе.  Така, че той е човек, който трябва да бъде помнен от всички и да бъде пример за това, какво може да бъде един лекар-хирург не само за руските воини, а за всички български опълченци и всички, които са имали необходимост от медицинска помощ“, подчерта проф. Асен Балтов.

Той сподели, че негов прапрадядо в Габрово е бил един от организаторите на лазарет за офицерите, позициониран в Априловската гимназия с 250 легла.

Чест прави на ръководството на болница „Пирогов за вниманието, което отделя, защото това не е само история, а е част от ценностната система на българските лекари, на хората, които по принцип са дали своя живот, за да се грижат за нашия, подчерта Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: