Поклоннически поход по пътя на мощите на Св. Иван Рилски ще мине през Плевенско

05.03.2019 13:38

Това лято ще се проведе Национален поклоннически поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново до Рилски манастир. Той се организира от Инициативен комитет „Светият път“, а поводът е 550 години от пренасяне мощите на небесния закрилник на българите от старопрестолния град до Рилския манастир.

Началото на похода ще бъде на 1 юли във Велико Търново. Вторият етап на маршрута минава през селища от област Плевен.

Очаква се на 7 юли поклонниците да изминат пътя от Никопол до село Жернов и до село Муселиево. На следващия ден походът ще се предвижи от Муселиево към село Мечка и с. Коиловци. На 9 юли поклонниците ще се изминат пътя от Коиловци до Плевен през село Върица. На следващия ден поклонническото шествие ще премине през парк „Кайлъка” /манастир „Свети Георги“/ оттам до селата Брестовец и Тодорово. На 11 юли маршрутът е от Тодорово до Садовец. На 12 юли поклонниците ще стигнат до село Ъглен, а на следващия ден до град Луковит. На 14 юли ще бъде отслужена света литургия и изпратени участниците във втория етап на поклонническия поход.

Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от крепостта „Трапезица“, където близо три века са били съхранявани мощите на светеца. Инициативата ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пълна информация за похода, както и възможност да се включите в някой от етапите му, може да научите на фейсбук страницата https://www.facebook.com/groups/259345671446702/ и на сайта – https://holypath.eu/.

Снимка: www.holypath.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: