Гулянци отбеляза тържествено Националния празник

05.03.2019 11:17

Община Гулянци, НЧ „П. Р. Славейков” и СУ „Хр. Смирненски” организираха съвместно тържествено честване по повод Освобождението на България от турско робство. Малки и големи излязоха на Трети март, за да отдадат почит на героите, дали живота си за свободата и да се насладят на богатата литературно-музикална програма. Учениците и колектива на СУ „Хр. Смирненски” дадоха старт на честването с празнично шествие от училището до паметника в центъра на града. Свещеноиконом отец Пламен Линков отслужи панихида в памет на загиналите. Община Гулянци, Общински съвет гр. Гулянци, училището и присъстващите граждани поднесоха венци и цветя на паметника в центъра на града.
Кметът на общината Лъчезар Яков издигна знамето на Република България и сложи начало на празничния концерт с поздрав към своите съграждани.


В литературно-музикалната програма взеха участие самодейни колективи и изпълнители при НЧ „П. Р. Славейков”, СУ „Хр. Смирненски” и Клубовете на пенсионера и хората с увреждания.
Подобаващ финал на честването сложи инициативата „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“, в която тази година се включи и СУ „Хр. Смирненски”. Учениците и колектива, заедно с участниците в празника и присъстващата публика завиха кръшно българско хоро. Инициативата „Пробуждане с хоро” е на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ и цели възраждане на българщината, чрез символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. За четвърта поредна година на Националния празник на България – 3 март хиляди българи у нас и в чужбина се хващат ръка за ръка в ритъма на танца, за да покажат красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина, за да бъдат заедно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: