Аладин, Пепеляшка и Пипи Дългото чорапче дефилираха на карнавала „Цурки в Асеново“ (галерия + видео)

05.03.2019 12:01

На 2 март се проведе първият Карнавал „Цурки в Асеново“. Около 100 гости присъстваха на събитието, в което се включиха участници от Асеново, Бацова махала, Въбел, Плевен и Санадиново. Целта на карнавала е гостите да се забавляват и да бъдат представени регионалните традиции в маскарадните игри като за целта беше използван времеви интервал, свързан с католическия празник Фършанги. Именно по време на дните на Фършанги, в Асеново по традиция са обикаляли маскирани хора и символично са „прибирали“ блажнината, за да започне Великденският пост, тези герои са наричани „Цурки“ и точно за това всички маскирани в съботният ден бяха едни импровизирани Цурки на карнавала в Асеново.


На събитието бяха представени автентичните маскарадни игри на с. Въбел – чрез техните „Мошули“ – арапин и арабка и на с. Асеново – чрез демонстрация на обичая „Цурки“. В импровизираната банатска къщичка на площада, освен демонстрацията на Цурките се направи и представяне на обичая „бърборене“, в който имаха възможност да вземат участие всички деца – гости на карнавала. За всички гости имаше и топли напитки, традиционни сладки, ракия и пушени мезета.


В маскарадното шествие участие взеха 45 образа, избрани с много въображение и пресъздадени с много ентусиазъм, сред които: участници в българска и банатска носия, Пипи Дългото чорапче, латино танцьорка, лекар с линейка, вещици, Пижо и Пенда, баба Марта и дядо Мартин, булка и младоженик, Мис Асеново, Пепеляшка, Мама меца и меченце, кака Радка шоу и мъжа и, Аладин и магьосницата, 2 цурки, градска мома и ловец със мечка.


За приза „Комиците“, който е специално отличие за групово представяне, се състезаваха 2 групи: тази на Мартенското семейство от с. Санадиново /баба Марта, дядо Мартин, Пижо и Пенда/ и тази на 8-те вещици от с. Бацова махала като за победители бяха избрани вещиците. За най-малък участник беше избрано 4 месечното „меченце“ Анелия. За най – добре представен женски образ беше избран Мариян Тодоров, който беше облечен като кака Радка шоу, а приза за мъжкият образ грабна „мъжката цурка“, която беше неразпознаваема. За най – ентусиазиран участник беше избарна „булката“ от с. Санадиново.


На читалищата от трите населени места бяха връчени грамоти за участие, с такива бяха отличени и ентусиазираното представяне на двете момчета с българска носия от град Плевен – Венцислав Симеонов и Ивайло Христов. В празничната програма бяха представени песни от банатския и българският фолклор, скеч на участниците от с. Санадиново, танца на вещиците от с. Бацова махала, а 4 момчета от с. Асеново изрецитираха „О, Шипка!“.


Първият карнавал „Цурки в Асеново“ ще се запомни с пъстра феерия от образи, прекрасно време, много танци и забавления и отлично настроение на участниците, които пожелаха на всички много здраве, позитивни емоции и за разнообразие – да не се взимат много на сериозно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: