Филма „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа“ ще излъчи днес БНТ4

03.03.2019 9:19

Филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа“ е част от програмата на БНТ по повод националния празник на България – Трети март. Лентата ще бъде излъчена днес от 16:20 по БНТ4.

Документалният филм е от поредицата „Битките за Европа“ и е посветен на историческите сражения край Плевен. „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” е посветен на легендарната обсада на града по време на последната Руско-турска война /1877-1878 г./ и е заснет специално за 140-годишнината от Плевенската епопея. Продукцията е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп” – компанията, произвела някои от най-емблематичните презентационни филми за България.

В документалния филм зрителите ще видят портрети на легендарните военачалници, свързали имената си с битките за Плевен, игрални възстановки на историческите събития и хроника на бойните действия, представена със съвременните средства на компютърната анимация, анализи на стратегиите и на оръжията на воюващите страни.

Режисьор и сценарист на лентата е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров / „Yoga Warrior”, The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Продуцентската компания, подпомогната от плевенския бизнес, направи  снимки и в градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена… Сътрудниците на продукцията откриха неизвестни факти от османските архиви, а Регионалният военноисторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

От 15:00 часа по БНТ2 е концертът на Северняшкия ансамбъл. 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: