В Малчика почетоха паметта на Ангел Събев

03.03.2019 9:00

В навечерието на Националния празник – 3-ти март, читалището в с.Малчика организира поклонение пред паметната плоча на Ангел Събев под надслов „И ние сме дали нещо на България“. Това научихме от Валя Йорданова, секретар на НЧ”Пробуда – 1928”.

В борбата за Освобождението ни от турско робство са взели участие много българи – известни и не толкова известни. Но ние жителите на Малчика, трябва да сме горди, че един наш съселянин е взел активно участие в тази борба против османското иго. И това е АНГЕЛ СЪБЕВ КАРАДЖОВ.

Кой е АНГЕЛ СЪБЕВ? Ето какво пише Филип Тотю за него: „Този мъж ми беше най-верният и най-събуденият приятел, който не жалеше имот, ни живот за трепане на турците. Той беше селски дюкянджия в с.Лъжене и често обикаляше околните села, с тефтера си под мишница, да си събира земанките от хората, случай, сгоден никой да не го подозира и знай, че в тези си обиколки, той тайно се среща с мене в горите. Той беше заможен, хубавец и сърцат юнак;рядкост са сега таквиз хора като него.”

Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели! Да бъдем истински българи. Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: