Областният управител Мирослав Петров: Днес тържествуват безсмъртието, признателността, свободата

03.03.2019 13:16

„Силата невинаги е справедливост, но справедливостта – винаги е сила! А каква по-голяма справедливост може да има от правото да живееш свободен?”. С тези думи областният управител Мирослав Петров започна тържественото си слово по повод 141 години от Освобождението на България.

„Устремът към Свободата бе тази неистова, нечовешка, свръхестествена сила, която роди героите! Запали в душите им буйния пламък на непримиримостта, oкрили мечтите им, възпламени словото и облече душите – в бронята на решителността! Това направи Свободата – съживи един народ, дълго страдал, изкупил с кръвта на чедата си правото да се нарече свободен и втъкал в тази свобода стоновете на покрусените майки, на срама от поруганата чест и вопъла на безпомощността, изтръгнал се от страдащите сърца на почернените вдовици…”, каза още областният управител Мирослав Петров. Той акцентира и върху храбростта, жертвоготовността и героизма на хилядите руси, румънци, украинци,  белоруси, финландци, поляци, молдовци и воини от Прибалтика и Закавказието, превърнали се в жертвеник на българската свобода.

„Днес тържествуват безсмъртието, признателността, свободата. Да празнуваме свободна България! Честит празник!“, добави още Мирослав Петров.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: