Ученици от НУ „Христо Ботев“ – Плевен успешно завършиха ски училище на Беклемето

02.03.2019 10:59

От 25 до 28 февруари 2019 г. тридесет ученици от 3 и 4 клас на НУ „Христо Ботев“ – Плевен участваха в Проекта „Научи се да караш ски“ 2019 на ски зона „Беклемето“. Участието в проекта обезпечава безплатни: транспорт от двора на учебното заведение до ски зоната и обратно за всички дни на обучението; ски екипировка, включваща ски, обувки и щеки; обучение от квалифициран ски инструктор; лифт карта за ски съоръженията; обяд по време на почивката; планинска застраховка и диплом за придобити умения. Проектът съществува вече единадесет години. Организиран е от Българска федерация по ски, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, съвместно с Регионалните управления по образованието. Тази година в него вземат участие 145 ученици от 5 училища в града ни.

С голямо вълнение нашите възпитаници направиха своите първи стъпки като начинаещи в обучението по ски. Те учиха алпийските дисциплини в белия спорт. Усвоиха как да обуват и събуват ски обувките и ските си. Научиха се да падат и стават безопасно. Овладяха „странично изкачване“ и на „елхичка“, спускане „на рало“ и изкачване със ски влек. Най-атрактивни бяха спусканията от високата част на пистата и способността да правят завои със ските. С огромен интерес и усърдие децата попиваха всяко указание и препоръка от ски учителите. Постепенно придобиха смелост и увереност като начинаещи скиори. За тях тези четири дни бяха невероятно удоволствие.

След сутрешната тренировка имаше обяд, топъл чай и плод за възстановяване на силите. Следваха усилени следобедни тренировки.

В последния ден беше организирано финално състезание – слалом за време, в което електронно се засичаше времето на скиорите и те трябваше да покажат какво са усвоили за тези четири дена обучение. Децата очакваха състезанието с огромно вълнение и трепет. Еуфорията беше обхванала всички. Всеки от участниците искаше да се представи най-добре и да стане победител в състезанието. Отличени бяха най-добрите в надпреварата и беше даден призът „Най-добър начинаещ скиор“. Имаше награди, медали за първо, второ и трето място, диплом за всеки участник, грамоти и талон за всички участници за безплатно ползване на ски влек и 30% намаление за ски оборудване за сезон 2019 за ски зона „Беклемето“.

Ето и нашите медалисти:

МОМИЧЕТА

1 място – Никол Цветомирова Младенова-3а клас

2 място- Ивелина Чавдарова Цветкова-4г клас

3 място- Михаела Лъчезарова Христова -4г клас

МОМЧЕТА

3 място- Теодор Петков Петков – 4в клас

ГРАМОТА ЗА НАЙ-ДОБЪР НАЧИНАЕЩ СКИОР – Иван Василев Иванов-3г клас

След приключване на проекта ще бъде проведено финално състезание, в което ще участват класиралите се на първите места от всяко училище и най-добрите от финалното състезание ще бъдат наградени с едноседмичен лагер в някой от големите ски курорти в страната. Силно се надяваме да има представител и от нашето училище, споделят от НУ „Христо Ботев“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: