Първото издание на карнавала „Цурки в Асеново“ ще се проведе днес

02.03.2019 8:12

Първото издание на карнавала „Цурки в Асеново“ ще се проведе днес. Той е организиран от НЧ “Петър Парчевич – 1927” – Асеново, Община Никопол и Кметство Асеново. Събитието е от 10 часа, като в програмата са включени дефиле и конкурс за костюми, карнавално шествие из Асеново, концерт на площада и маскарадни игри.

Част от традициите на банатските българи е обичаят “Фършанги”, на който по време на Заговезни се организирали посещения по домовете от така наречените “цурки” – маскирани хора (най-често мъже, преоблечени като жени и обратното. Почти винаги е имало и човек, маскиран като животно – най-често мечка). На децата се казвало, че те прибират блажното, за да започне великденският пост. Маскарадните веселия имали за цел и изпращането на зимата и символичното приветствие на пролетта.

Карнавалът “Цурки в Асеново” е събитие, на което се представят традиционни народни игри и обичаи с маски. Той има за цел да популяризира съхранените традиции на маскарадните игри и части от българската фолклорна традиция. В конкурсната програма ще бъдат отличени най-добре представилите се участници в следните категории: Най-малък участник, Най-добре представен женски образ, Най-добре представен мъжки образ, Най-оригинален костюм, Най-автентичен костюм, Душата на карнавала /най-весел участник/ и Най-добра групова идея. Участниците ще бъдат отличени по следните критерии: Представяне на моменти от маскарадна традиция; Поддържане и предаване на местна културна специфика; Поддържане на местна традиция при маската и облеклото; Артистичност на изпълнението .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: