Плевенска област с две кандидатури за юбилейните читалищни Оскари АГОРА

02.03.2019 17:23

На 28 февруари изтече крайният срок, в който читалища от цялата страна можеха да разкажат за своята читалищна инициатива за общността и да подадат кандидатурите си. За десетото юбилейно издание на Конкурс АГОРА бяха получени общо 62 инициативи на 56 читалища от 22 града и 34 села в България. Сред тях са и две кандидатури от Плевенска област. Те са на НЧ „Илия Бешков 1898″ – Долни Дъбник с проекта „Еколято в библиотеката“ и на НЧ „Зора-1990 г.“ – Победа, община Долна Митрополия с проекта „Коледари пеят, малки моми пръстени топят“.

Кандидатурите ще бъдат разгледани от конкурсното жури, което ще отличи победителите в петте категории:
„Общност в развитие“;
„Солидарност и хуманност“;
„Изкуство и култура за развитие“;
„Перспективи за израстване“;
„Най-продуктивно партньорство“.

За втора поредна година ще бъде връчена специална награда на името на Дамян Минков за социално изкуство, осигурена от Плевенски обществен фонд „Читалища“. Ще бъде връчено и специално отличие „Братство“, осигурено от НЧ „Братство 1869″, гр. Кюстендил, с което читалища подкрепят читалища. По повод десетото юбилейно издание на Конкурс АГОРА ще бъде връчена още една специална награда „Наследство БГ“ за съхраняване на културното наследство на България, осигурена от СУ „Климент Охридски“ – проект BG05М2ОP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“. Читалище-участник в конкурса ще стане носител на грамота за творчески постижения на Министерство на културата.

Кой обаче ще бъде големият победител на Конкурс АГОРА 2018, ще реши публиката по време на официална церемония на 29 март 2019 г. в София. Конкурс АГОРА 2018 се провежда под патронажа на Министерството на културата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: