През април стартира строителството на „Хемус“ до разклона Плевен – Ловеч

28.02.2019 17:20

През май-юни ще започне полагането на асфалта в участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“ и през есента ще са готови още 10 км от автомагистралата. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски провери напредъка при изграждането на отсечката, която е на територията на област Ловеч. Организацията на работа по трасето е много добра, изпълнени са около 75% от предвидените строителни работи и е напълно реалистично участъкът да е готов около половин година по-рано от предвиденото. По договор участъкът трябва да е завършен през март 2020 г.

В момента на обекта работят около 250 души и над 150 специализирани машини, а от няколко дни се работи и на трисменен режим, каза инж. Живко Недев, изп. директор на фирмата-изпълнител. Той подчерта, че на отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас – 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е почти вертикална стена на откоса и в конструкцията на насипа се вложени специални укрепителни мрежи и системи.

Автомагистралният участък ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – Съева дупка. Връзката с път I-4 Коритна – Белокопитово ще се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която ще се изгради в близост до село Брестница. Инвестицията е за близо 55 млн. лв. без ДДС.

В момента със средства от републиканския бюджет се изграждат близо 26 км от автомагистралата. Това са участъците между Ябланица и Боаза и Белокопитово – Буховци в посока Търговище.

През пролетта ще стартира строителството на още две отсечки от АМ „Хемус“ в посока Варна. 134-километровото трасе от Боаза до връзката с път I-5 Русе – Велико Търново, за което правителството осигури 1,3 млрд. лв. е разделено общо на 6 участъка. В края на април – началото на май ще започне строителството на отсечките – от Боаза до пътен възел „Дерманци“ (15,26 км) и от пътен възел „Каленик“ до връзката с път II-35 Плевен – Ловеч (17,08 км), съобщи Георги Терзийски. Той подчерта, че УС на АПИ няма никакви съмнения в строителя, тъй като през годините държавното дружество „Автомагистрали“ е изпълнило редица сложни пътни обекти и съоръжения. Председателят на АПИ съобщи, че се работи по подготовката и на останалите отсечки. Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е цялостното изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново да приключи до 2024 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: