Задържаха в ареста шофьор, причинил пиян смъртта на 51-годишен в Левски

28.02.2019 11:10

По протест на Окръжна прокуратура – Плевен, подържан от Апелативна прокуратура – Велико Търново, задържаха в ареста мъж, нарушил правилата за движение и причинил смърт на човек. Апелативен съд – Велико Търново прие за основателен протеста на прокуратурата, като отмени наложената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“ и взе по отношение на лицето мярка за неотклонение „задържане под стража“.

М. Я. е привлечен от Окръжна прокуратура-Плевен в качеството на обвиняем за това, че на 14.02.2019 г., в гр. Левски, при управление на товарен автомобил „Опел Мовано“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинили смъртта на 51-годишен мъж, като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 0.74 на хиляда и деецът е избягал от местопрестъплението – престъпление по чл. 343 от НК.

Въззивният съд прие за основателни доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие, предвид това, че обвиняемият не само е избягал от местопроизшествието, но и е положил щателни усилия да избегне наказателното преследване, като укрие произшествието и заличи следите от него /натоварил и изхвърлил завлеченото с автомобил тяло на пострадалия в канавка край пътя, измил е автомобила и е изпрал дрехите си/. За престъплението, за което М. Я. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години, а при преценка за особено тежък случай от пет до двадесет години лишаване от свобода.

Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен действията по разследването продължават.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: