Проф. Силвия Янкуловска от МУ – Плевен участва в международен форум по робоетика в Рим

28.02.2019 15:33

Деканът на факултет „Обществено здраве“ проф. д-р Силвия Янкуловска участва в Международната конференция по робоетика, организирана от Папската академия за Живота в периода 24 – 27 февруари в Рим. Големият научен форум бе предшестван от аудиенция на Негово светейшество Папа Франциск – глава на Римокатолическата църква, който прие участниците в конференцията. Проф. Янкуловска имаше честта да се представи на светия отец като единствен представител на България на престижния форум.

На самата конференция деканът на факултет „Обществено здраве“ представи съвместна разработка с ректора на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов на тема „Етика на роботизираната хирургия в България“, посрещната много добре от аудиторията. Проф. Янкуловска проведе лична дискусия с проф. Барбара Бас, от Huston Methodist Institute for Technology, Innovation and Education, която представи пленарен доклад за новите перспективи пред компютъризираната хирургия и сподели много сходни проблеми с тези на развитието на това направление у нас.

Форумът бе чудесна възможност да бъде представен и проекта за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия „Леонардо да Винчи“. Участието на проф. Янкуловска във всички дискусии в трите основни части на конференцията спомогна за натрупването на значителен научен материал в сферата на робоетиката.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: