Плевенска филхармония кани днес на концерт с младите солисти Александър Димитров и Димчо Величков

28.02.2019 8:47

Концерт на Плевенска филхармония под диригентството на Константин Добройков ще се състои днес, 28 февруари, от 19 часа в зала „Катя Попова“. Солисти ще са младите музиканти Александър Димитров – виолончело и Димчо Величков – пиано.

В програмата са включени Прокофиев – Симфония – концерт за чело и оркестър в ми минор и Рахманинов – Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър.

Александър Димитров е студент в „Robert Schumann Hochschule” в Дюселдорф – Германия, в класа на проф. Грегор Хорш. В творческата му биография се открояват награди от национални и международни конкурси, участия в майсторски класове и фестивали, изяви както солови, така и като солист на Плевенската филхармония.
Носител е на призови отличия от Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic” – Бургас, Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Добрич-Албена, „Върбан Върбанов” – Бургас, „Светослав Обретенов” – Провадия, Международния конкурс „Млади виртуози” – София. Александър Димитров е член на EUYO в периода 2009-2014, с който концертира в Австрия, Италия, Полша, Сърбия, Унгария, Хърватия, Италия, Швейцария Холандия, Германия, Малта, Великобритания, Шотландия, Обединените арабски емирства и САЩ.
Свири на виолончело Nicholas Vuillaume след спечелване на конкурс в Манхайм през 2017.

Роденият в Стара Загора Димчо Величков, завършва Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в родния си град, а след това Konservatorum Wien – Privatuniversitat в австрийската столица Виена.
Участва в конкурси и фестивали в България и чужбина, като „Сцена на младия изпълнител”, като част от Младежкия фестивал за сценични изкуства, Младежки международен фестивал „Музи” в Созопол и „Корейски световни музикални изпълнения”, „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, фестивал на изкуствата „Борис Христов”.
Концертира в България, Италия, Франция, Австрия – Виена и Баден, Русия, Канада, Република Корея, Словакия. Участвал е в симфоничния оркестър „Blue jeans soloist Vienna”.
От 2017 работи като клавирен педагог в Консерваторията „Франц Шуберт” във Виена и в частното музикално училище „Schmid & Zettelmann”.
Димчо Величков е носител на призови отличия от национални и международни конкурси: Първа и абсолютна награда на XIV международен конкурс „Internazionale di Muzica Euterpe”, Втора награда и сребърен медал от XII международен конкурс „Euterpe” – Корато, Италия, Първа награда в категория „Композиция” за пиесата „Игра за тромпет и пиано”, Втора награда и сребърен медал в категория „Клавирно дуо” от Третия национален конкурс „Класическа и съвременност”, специална награда от IV международен конкурс „Музиката и земята”, Трета награда от II национален конкурс „Виенска класика” и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: