Община Плевен и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

28.02.2019 14:58

Тържествено подписване на Меморандум за сътрудничество между Българска академия на науките, представлявана от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, и кмета на Община Плевен Георг Спартански се състоя днес в Актовата зала на Община Плевен. Споразумението предвижда задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културните и образователните институции, бизнеса в региона, както и кандидатстването със съвместни проекти. На подписването присъстваха още ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов, дмн, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК).

Гостуването в Плевен на толкова академици и професори е една чест, която се оказва не на всеки, а ние сме благодарни за възможността да подпишем договор за сътрудничество с БАН – една институция, която съществува от самото възстановяване на българската държава, обърна се към присъстващите кметът Георг Спартански. Той посочи, че без наука и без използване на потенциала на хората от тази сфера развитието на България като държава би било немислимо. Трябва да черпим опит и познания от тези, които ги притежават, а кой повече и по-добре знае тези неща от нашите академици и професори, хора светила в своята област, познати далеч извън пределите на България, каза още Спартански, като изрази увереност, че това ще бъде началото на едно ползотворно сътрудничество в годините напред.

Нашите първи стъпки винаги са били към установяване на едно много по-ползотворно сътрудничество с общините, в които има Регионални академични центрове, какъвто е и Плевен, каза председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски. Той подчерта, че в Плевен винаги е бил налице силен научен център в лицето на Медицинския университет, а също така изтъкна, че в града ни има членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите, които не са чак толкова много в България. Така че, за мен подписването на този меморандум е едно изключително приятно и важно задължение, като ще очаквам в бъдеще да развием активна дейност в различни области, сподели още акад. Ревалски.

Медицински университет – Плевен винаги е работил в тясна колаборация с Община Плевен и Българската академия на науките, а заедно с БАН имаме академична история, която надграждаме през годините, каза ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов. Той изрази мнение, че Регионалният академичен център Плевен е сред най-добре работещите центрове в страната и изрази благодарност към ръководството на БАН за създаването на това звено. Науката излезе от София, тя дойде в Плевен, а с този меморандум ще бъдат създадени предпоставки тя да тръгне ръка за ръка с бизнеса, обобщи проф. Томов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: