Посланикът на Великобритания се срещна с ученици в СУ „Христо Ботев“ – Долни Дъбник

24.02.2019 12:57

Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, гостува в СУ „Христо Ботев“ – Долни Дъбник и взе участие в дискусия с ученици по ключови социални въпроси, насочени към жената и нейното място в обществото. Срещата бе проведена на 21 февруари.

Теми на дискусията бяха: „Жената срещу стереотипите в съвременния свят“, „Жените – лидери или последователи“ и „Инфлуенсърите, които следваме в социалните мрежи“, съобщават от училището.

Поводът за тази среща е ученичката от XI клас Валери Коничева, която стана победител в конкурса  „Посланик за един ден“, организиран от Посолството на Великобритания у нас в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, други дипломатически мисии в България и представители на неправителствения сектор. Инициативата се реализира по повод Международния ден на жената –8-ми март и цели да постави фокус върху важността на жените в дипломацията, както и върху множество други теми, свързани със силата на личността да постигне положителна промяна в обществото.

След традиционното посрещане с хляб и сол, срещата продължи на кръгла маса. Валери и нейните съученици споделиха своите виждания относно положителните и отрицателните страни на социалните мрежи, нереалистичните очаквания към младите хора и какво е да си добър лидер в наше време. Учениците бяха подготвили интересни материали за различните канали в социалните мрежи използвани от младите хора, както и за жени лидери, на които се възхищават.

Посланик Хопкинс сподели опита си като лидер и защитник на човешките права. Валери Коничева от своя страна описа проблемите, с които се сблъскват младите хора в личностното си развитие.

В своето есе за конкурса Валери е категорична, че понякога едно действие или един ден са достатъчни да променят света. Нейното послание към всички жени днес е да развиват своя ум и интелект, а не само визията си, да  не следват стереотипите, а да проправят свои пътища в съвременния свят. Призивът „Аз искам да разбия стереотипите за жените!“ е заявена кауза, за която тя приема да се бори, за да постигне желаната промяна.

Валери има шанса да изпита усещането какво е да си посланик и как можеш да съдействаш за решаването на значими социални проблеми. Тя е избрана да работи спосланика на Великобритания у нас Нейно превъзходителство Ема Хопкинси Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти- България.

В рамките на инициативата бе и дискусията на 18 февруари, организирана от Асоциацията на европейските журналисти, на тема „Жената в обектива“, където Валери представи есето си пред ученици, студенти, представители на фондация „Медийна демокрация”, различни организации и медии.

Посланик Хопкинс сподели, че е приятно изненадана от средата в училище, която дава възможност на младите хора да развиват социалните си умения в различни сфери.

Гостите останаха впечатлени от интереса на учениците, които изразиха личната си позиция и отправиха послание чрез изработените от тях проекти. Категорична бе и оценката им, за СУ „Христо Ботев“ като училище с традиции в проектната дейност и стимулиращо учениците към себе изява на различни граждански форуми.

След приключване на срещата посланик Хопкинс пожела да се разходи в малкия град и да се докосне до някои от неговите културни паметници.

Нейно превъзходителство Ема Хопкинс изказа благодарност за гостоприемството на СУ „Христо Ботев“ и на Валери Коничева.

Инициативата „Посланик за един ден“ ще приключи със събитие на високо равнище на 7-ми март в София, на което победителките ще бъдат отличени и ще могат да споделят преживяванията си.

Снимки: СУ „Христо Ботев” – Долни Дъбник

#тагове:

НАЙ-НОВИ: