Съветниците решават за разпределяне парите за спортни и младежки дейности, подпомагане на клубове в община Плевен

22.02.2019 14:26

540 000 лв. е сумата, предвидена в Бюджет 2019 за група „Физическа култура и спорт“ на община Плевен. От тях съветниците решиха на ОФК „Спартак -Плевен“ да бъдат предоставени 100 000 лв., ФК „Вихър“- Славяново – 50 000 лв., ДЮШ на БК „Спартак -Пл“- 80 000 лв. Остатъкът от средствата е в размер на 310 000 лв. Това става ясно от предложението за разпределението на тези остатъчни средства, което ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет – Плевен през следващата седмица. Негов вносител е кметът Георг Спартански.

В предложението се посочва, че в Община Плевен са постъпили предложения от клубове, представляващи различни спортове, за организиране на международни и национални турнири и състезания, спортни мероприятия, организирани по повод бележити дати и масови спортни прояви. За целта е необходимо да бъде утвърден Спортен календар на Община Плевен за 2019 г. В предложението се посочва, че приоритет трябва да имат международните турнири и състезания, за провеждането на които има подходящи условия. С поредица от спортни събития ще бъде отбелязана 100-годишнината от началото на организиран футбол в Плевен, един от най-популярните и масови спортове, с дългогодишна традиция и успехи в миналото.

Плевен всяка година провежда Ученически игри. На основание Правила за организиране и провеждане на ученически игри през учебната 2018/ 2019 година, приети със заповед на Министъра на ММС и заявки от училища, на територията на Община Плевен, в предложението се посочват да бъдат определени средства за обезпечаването им.

Всяка година Община Плевен подпомага спортните клубове на територията на Община Плевен.

Освен това в Община Плевен са постъпили предложения за организиране и провеждане на спортни прояви, на които основен мотив не е елитен спорт и подбор на спортисти за високо спортно майсторство, а такива, свързани с масовия спорт и спорт за всички, като подпомагане футболните клубове в малките населени места, спортна и превантивна дейност, свързана с подпомагане възпитателната и противопожарна култура, чрез младежките отряди към клуб по пожаро-приложен спорт, спортно-туристически празници и чествания, церемония за излъчване спортист на годината.

Разпределението, което се предлага за разглеждане в ОбС-Плевен, е 30 000 лв. да бъдат предвидени за Ученически игри; за Спортен календар – в размер на 40 000 лв.; 200 000 лв. за финансово подпомагане на спортните клубове; за спортно-състезателни и туристически дейности, със социално значение – 13 000 лв.; поддръжка на общински открити спортни бази и привеждане във вид, подходящ за провеждане на учебно – тренировъчна дейност – 10 000 лв. и резерв – 17 000 лв.

Предвижда се Календарът за младежки дейности на Община Плевен за 2019 г. да бъде финансиран с 10 000 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: