ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен ще участва в престижен международен фестивал в Сърбия (видео)

21.02.2019 15:57

През март сръбският град Ниш ще се превърне в център на театралния живот на Балканите. Фестивалът „Театър на кръстопът“, посветен на балканското културно пространство, ще се проведе от 11 до 19 март. Негов домакин е Народният театър в Ниш. В прорамата публиката ще види 10 пиеси – от антична драма до съвременни текстове. След оспорвана селекция, в конкурсната програма са избрани да участват спектакли от Сараево (Босна и Херцеговина), Цетине (Черна гора), Белград и Сомбор (Сърбия), Вараждин (Хърватия), Скопие (Македония), Марибор (Словения), Солун (Гърция), както и спектакълът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен „Вишнева градина“ от Чехов, съобщават от плевенския културен институт.

Директорът на Нишкия народен театър Спасое Милованович, който е и един от селекционерите на фестивала, споделя, че всички спектакли са носители на различна естетика, но разглеждат сходни проблеми. На фестивала ще бъдат предложени разнообразни платформи за диалог с театрални продуценти в това специфично културно пространство, което наричаме Театър на Балканите – възможност за сътрудничество, обмен на информация, програми, копродукции и съвместни проекти, както и възможност за среща на различни поколения творци. Ще бъде организирана цяла поредица от съпътстващи програми – кръгла маса за критика, дискусии, промоции на книги и театрални списания.

Наградите ще се определят от престижно международно жури с членове от Хърватия, Румъния, Черна гора, Косово, Сърбия и Македония. Паралелно с него ще работи и журналистическо жури. Ще бъдат присъдени награди за най-добро представление, режисура, четири награди за актьори, както и награди за костюми и сценичен дизайн, за оригинална музика и сценично движение. Ще бъдат връчени и специални награди, между които – награда на кръглата маса за критика и награди на журналистическото жури.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: