Деца препълниха днес зала „Катя Попова“ за олимпиадата по пътна безопасност

21.02.2019 15:32

„Всяка една инициатива, свързана с децата – тяхното здраве, безопасност и развитие, трябва да бъде подкрепяна безрезервно. Темата за безопасността на пътя е една от актуалните. Това е проблем, който не бива да бъде подценяван и в никакъв случай – пренебрегван.“

С тези думи председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев се обърна днес към участниците в детската олимпиада по пътна безопасност, организирана в града от Института за пътна безопасност с подкрепата на местната власт. Състезанието се проведе в зала „Катя Попова“, която в случая се оказа малка, за да побере всички желаещи да се включат в надпреварата.

„Всеки един ежедневно взима някакви решения, като участник в движението на пътя. При пресичане на пешеходна пътека, например. Далеч съм от мисълта, че не познавате сигнализацията на светофарите. Но дори на пешеходна – вие пак трябва да се огледате. Когато карате велосипед – вие също сте участници в движението и трябва да прецените ситуацията на пътя. Т.е дори да познавате добре правилата за движение – трябва да бъдете внимателни. Човек винаги има какво да учи, така е и с правилата за пътна безопасност“, обърна се към учениците Мартин Митев. Той посочи, че първите уроци в тази сфера всеки един получава в семейството. След това идват часовете и знанията в училище. За безопасността на пътя своята роля имат и институциите – с дискусии, адекватни закони, добри пътища. „Т.е. възпитанието на безопасно поведение на пътя от най-ранна възраст е споделена отговорност – на родители, учители, институции. Пожелавам ви днес да се забавлявате, и забавлявайки се – да научите неща, които ще ви бъдат полезни и ще ви предпазят на пътя“, пожела на участниците в олимпиадата председателят на местния парламент. Успех на децата пожела и Албена Тотева – директор на Регионалното управление по образование в Плевен.

Разпределени в два отбора, днес ученици от различни плевенски училища отговаряха на въпроси като: Каква е допустимата скорост за един лек автомобил в населено място и на магистрала?; Как влияе употребата на алкохол върху реакцията на шофьора зад волана?; Какво превозно средство е каруцата и т.н. Очаквано надпреварата премина емоционално и атрактивно за децата. Помощ в ролята на жокер „Обади се на приятел“ оказа и председателят на ОбС – Плевен, Мартин Митев.

По регламент олимпиадата по пътна безопасност ще премине в два кръга, които ще се проведат в следващите месеци.

Снимки: ОбС – Плевен

dav

#тагове:

НАЙ-НОВИ: