Некачествена вода са пили жителите на Червен бряг и на три села в общината

19.02.2019 14:35

Проби с отклонения от Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели са отчетени в Червен бряг и в три села от общината. Това показват данните за седмицата 11 – 17 февруари на Регионалната здравна инспекция – Плевен.

За отчетения период са  извършени изследвания в 7 населени места. Тествани са 16 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите от група А. От тях 8 не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Четири проби в Червен бряг са показали отклонения по показател мътност. От РЗИ – Плевен посочват, че стойността на показателя е приемлива за потребителите и без значими колебания спрямо обичайното.

В Рупци и Реселец също са пили мътна вода.

В село Горник пък е отчетно завишено съдържание на нитрати в две проби. Отчетени са стойности от 60,02 mg/l и 61,59 mg/l при норма – 50,00mg/l.

През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ – Плевен за преустановяване на водоподаването.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: