Кметът Спартански: Левски е пример за честност, за отдаденост на делото на свободата

19.02.2019 12:48

„Пред нозете на Апостола и пред неговия титаничен образ ние заставаме по вътрешна потребност като българи и като граждани. Днес той е обожествяван от нас, превръщан е в икона. Дали обаче това е нужно на самия Левски?”. Това каза в словото си по повод 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата кметът на община Плевен Георг Спартански. Както вече писахме днес с паметен ритуал бе почетена паметта на Васил Левски.

„Вероятно ние изпитваме вътрешно чувство на вина, обожествяваме го и го правим своя икона поради вътрешното ни неудовлетворение от това, което виждаме в ежедневието. Не говоря само за днешния момент, а за 146 години от момента, в който той отиде при Бога. Левски е най-доброто, което българският народ е можел да извади от своите недра от своя ген. Той е бил и добър атлет, занимавал се е с физически дисциплини, които развиват и физиката и характера. Левски е имал добро сърце, пеел е прекрасно, имал е добра душа. Той е имал възможността, таланта, умението и волята, без сън, да се среща по всички краища на поробената страна с чорбаджии, с прости селяни, свещеници, занатчии, да ги убеждава в своите идеи”, добави още Георг Спартански.

„Левски иска от всички нас – от Президента на Р България до последния човек в тази държава да изпълнява честно и достойно своята обязаност, мислейки не за себе си, а за интересите на отечеството, за интересите на България. Левски иска Президентът да бъде обединител на нацията, Левски очаква от народните представители да коват закони, които да дават тласък в развитието на държавата. Левски очаква от Министерски съвет и министрите да претворяват тези закони  на практика, за да се развива държавата. Левски очаква от нас, кметовете и местните власти, общинските съветници да спазваме клетвата, която сме дали, да служим на гражданите. Левски иска от нас да говорим това, което мислим и да правим в ежедневието това, което казваме. Левски е пример за честност, за безкористност, за отдаденост на делото на свободата, на независимостта на един цял народ. Затова Левски ще продължи да бъде пример и на поколенията след нас.”, каза кметът на Плевен. И добави: „Днес не трябва да бъде ден за печал, ден за униние, защото ние сме дали нещо на света. За 1300 години да сме дали на света само личността на Левски, ние заслужено следва да се намираме на първата редица на всички народи. Защото няма по-голяма награда от това да отдадеш живота си, делото си, за другите, за обществото, за отечеството. Това ни завеща Левски и ни го завеща да не го правим само на ритуалните годишнини”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: