Галя Димитрова: Какво трябва да знаем, когато решим да боядисаме косата си?

18.02.2019 8:40

Времето колебливо се затопля и ние полека избутваме най-дебелите си дрехи към дъното на гардероба, а на предна линия излизат все по-цветни и весели тонове. После се поглеждаме в огледалото и казваме:
– тази коса е станала скучна
– трябва да направя нещо с нея.


Влизаме в google и започваме да търсим актуалните модни тенденции, цветове и прически.
Нещо трябва да променим:
– дали да отида на фризьор или в магазина?
Ако имате фризьор, на когото да се доверите, най-малкото може да споделите мислите и желанията си с него и да чуете какво ще ви посъветва.
Ако обаче решите да застанете пред рафтовете с бои в магазина, трябва да сте наясно с някои неща.
– Не избирайте цвета по снимката на опаковката – това ще ви подведе! Винаги става по-тъмен.
– Избирайте цвят, близък до вашия основен, малко по-светъл или малко по-тъмен, за да получите добър резултат.
Но, ако искате кардинална промяна, отидете на фризьор! Ще си спестите много време, нерви и средства.
Решили сте да си купите боя:
– купете си повече количество.
Няма начин да нанесете боята както в салон, така че си купете достатъчно, за да не спестявате при мазането (по-добре много, отколкото да рискувате да станете на петна)
– прочетете цялата листовка в кутията и спазвайте упътването (Това е много важно).
– Не удължавайте времето за престоя с боя, това няма да помогне за по-добро покритие на белите косъмчета, а при русите цветове е направо абсурдно да се надявате, че белите ще се покрият, като стоите с боята по дълго време ( само ще изгорите косата си).
– косъмчетата по линията на косата ( около челото, слепоочията и врата) са най-тънки и нежни, така че когато наслоявате там боя, в крайния резултат те ще бъдат или по-тъмни от останалата коса, или изгорели при русите цветове ( тук не говорим за побеляла коса).
Почти всички са чували, че е по-добре да се боядисва косата, когато е мръсна. Това се прави, не защото ще „хване“ по-хубаво боята, а защото естествената мазнина предпазва скалпа от раздразнение. Хубаво е косата да не е мита ден или два преди боядисването (не цяла седмица). Ако има наслоени лак, гелове, пяна, то тогава трябва да я измиете, за да свалите фискиращите продукти от нея.
След боядисването измивайте косата си с хладка вода, за да се затвори по добре косъма и използвайте балсама, който е в кутията. Неговата задача е да подхрани и балансира косата и да запечата цвета. Не го подценявайте!
Ако косата е увредена или химически трерирана (обезцветявана,къдрена), задължително се обърнете към професионалист. Понякога се налага тя да бъде намазана в корена и по дължините с два различни разтвора, което сами не можете да направите.
Също така, ако сте харесали определен оттенък, трябва да знаете, че само професионалното боядисване може да помогне, този оттенък да се прояви най-добре. Много важно да се знае, че понякога при смяната на цвета, желаният цвят няма как да се получи само с боядисване.
Тогава е нужна и друга процедура преди това, която да подготви подходящо ниво основен цвят, така че след това боядисването да бъде успешно и да получите цвета, който сте харесали, а не нещо приблизително или направо различно. Свързано е с време, свързано е със средства, но ще си спестите разочарования, повторни боядисвания и изгорена коса.


Не се страхувайте, ако вашият фризьор ви каже, че за да получите това което искате, трябва да преминете през няколко стъпки. Не крийте нищо, когато ви разпитва, какво сте правили с косата си във времето назад, даже да е било преди една или две години. Една дълга коса, вече третирана, пази история, която не се вижда в момента, но веднага след нанасяне на новия продукт, може да излезе наяве и да обърка нещата.
Когато вече сме постигнали желания и прекрасен цвят, който ни радва, трябва да положим грижи да го запазим. Продуктите за боядисана коса запазват цвета за по-дълго време, контролират влагата в косъма и подобряват неговата структура. Продуктите за изсвестлена/ руса коса подхранват, възстановяват и предпазват косата от изсушаване, накъсване и оплитане.
Ако искате да имате хубава коса, трябва да влагате старание и постоянна грижа за нея.Това е истината!
Също така, трябва да имате предвид, че високата температура на уредите променя цвета, дори на небоядисана коса, така както и слънцето. Не забравяйте да използвате продукти за топлинна защита от преси, сешоари и др., както и такива с UV филтри.
P.S.Специално внимание ще обърна на къната като оцветител, и неща, които малко знаем за нея, в следващата тема.

За контакти – гр. Плевен, ул. „Васил Левски“ 60
GSM – 088 456 6183
www.studio-gm.bg и фейсбук страница – https://www.facebook.com/STUDIOGMPLEVEN/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: