Връщат в Културния календар феста „От бай Дико до Тико, Тико…” и Симпозиума по скулптура?

15.02.2019 14:40

Предложение да бъдат върнати в Културния календар на Плевен за 2019 г. Втория биг бенд фест „От бай Дико до Тико, Тико…” и Международния симпозиум по скулптура ще внесе за включване в дневния ред на сесията на Общинския съвет през този месец Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“.

Това решение бе взето на днешното извънредно заседание на комисията.

Първоначалният дневен ред на заседанието включваше само една точка –  изменение решение на Общински съвет – Плевен относно Втория биг бенд фест „От бай Дико до Тико, Тико…” и включване на фестивала в Културния календар на общината за 2019 годината. То бе прието с единодушие от Комисията с председател Петя Василева. Финансовият ресурс, който ще бъде предложен да се гласува за фестивала, ще е в размер на 18 000 лв.

Общинският съветник Цветко Цветков направи предложение като втора точка да бъде разгледано връщане в Културния календар и на Симпозиума по скулптура, чието второ издание би трябвало да се проведе тази есен. „Общественото недоволство е много голямо срещу това, че той /бел.ред. симпозиума/ беше зачеркнат. Критиките, които понесохме ние като съветници към нас, са много големи, предизвикахме негативно отношение в културните среди, в създателите на симпозиума – Съюза на българските художници”, подчерта Цветков.

„Лично аз съм възмутена от реакцията на местния клон на СБХ”, коментира Петя Василева разпространеното до медиите писмо с позицията на художниците в Плевен по повод изключването на Симпозиума по скулптура от Културния календар за 2019 г. „Там беше казано, че никой от Общинския съвет не разбира от култура, че ние имаме провинциално мислене и че не знаем що е то галерия, не ходим на концерти и на театър. Лично аз се замислих дали искам да се върне симпозиума по скулптура. Изразила съм мнение, че ако той съществува трябва да има тема и критерии, на базата на които ще се правят скулптурите. В противен случай се получава едно изкуство без послание”, подчерта Василева. И добави, че трябва да се реши предварително къде ще се постави дадена скулптура.

Дебатите около Симпозиума доведоха до това, че ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ ще внесе предложение за обсъждане в ОбС-Плевен за връщането на форума в Културния календар при условие, че се промени неговият статут като се посочи тема след обществено обсъждане, и критерии, да се знае предварително и къде ще бъдат поставени готовите творби в градската среда на Плевен. Финансирането бе значително намалено като от първоначалните 70 000 лв., бе решено да се предложи бюджет до 50 000 лв.

Крайната дума за това дали предложението двата форума да бъдат върнати в Културния календар на Плевен, след като бяха извадени при обсъждането на бюджета на общината за 2019 г., ще има Председателският съвет, който ще заседава следващата седмица. Ако той одобри включването в дневния ред на предстоящата сесия, следва да се произнесат и съветниците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: