Плевен ще е домакин на третия Национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”

15.02.2019 13:25

От 19 до 23 май в Плевен ще се проведе третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”. Форумът се организира от Плевенската филхармония със съдействието на Министерство на културата и Община Плевен, а повече за него днес пред медиите споделиха директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски и музикологът на културния институт Августина Серафимова. Статутът на конкурса е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония. В него участват млади оперни певци, навършили 18 години и не по-възрастни от 32  г. за жените и 35 г. за мъжете.

В третото издание на конкурса в журито влизат световноизвестни имена, като негов председател ще е директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров, а членове на журито – Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов, както и импресариото Андриан Холендер. Наградният фонд предвижда по 3 000 лева за носителите на първа награда при мъжете и жените, 2 000 лева за втора и 1 000 – за трета. Ще бъде връчено и отличие за изпълнение на българска песен, което е на стойност 600 лева, а носителите на първи награди ще имат възможноста да участват в концерт на Софийска филхармония. В организацията на конкурса ще се включи и Фондация „Гена Димитрова“, която също ще връчи награда. Всички лауреати ще участват в гала концерт с Плевенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров. Събитието ще е на 23 май, като при хубаво време то ще бъде на Водната каскада.

„Провеждането на конкурса „Гена Димитрова“ бе моя мечта още в първия ми мандат, като директор на Филхармонията, като за съжаление тогава нещата не се случиха. Смятам, че в рамките на втория ми мандат ще имам възможността да проведа конкурса още веднъж, като идеята е той да бъде през две години, а именно – в годината, когато няма Лауреатски дни „Катя Попова“, каза още Дяковски. Той изрази специална благодарност към ръководството на Община Плевен за проявеното внимание и желание, като в резултат на това конкурсът се радва на сериозна финансова подкрепа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: