Добра реколта очаква Институтът по лозарство и винарство в Плевен
Очакванията ни са за успешна година и добра реколта – или както винаги казваме на нашия празник: „Да е на берекет!“. Това сподели директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев. По думите му, лозовите масиви на ИЛВ са в добро състояние. Засега зимата е нормална, вече минаха големите студове, по време на които могат да се очакват измръзвания и очакваме една плодородна година за лозарството, отбеляза проф. Пачев.
Пред медиите директорът на ИЛВ – Плевен припомни, че сред новите сортове, създадени от Института, са десертните „Миро“, „Найден“ и „Йоана“. Очакваме до края на годината да получим сертификат за тях, което означава, че те са утвърдени и да започнем размножаването и предлагането им, каза проф. Иван Пачев. Той не скри, че интересът към посадъчния материал на ИЛВ – Плевен е много голям и всяка година подготвените лозички не стигат. Досега сме продали около 15-16 000 и разполагаме с още около 28 000 лозички, чиято продажба ще стартира през пролетта, разкри проф. Пачев и допълни, че най-търсени са устойчивите на ниски температури и гъбни заболявания сортове. Това са „Кайлъшки рубин“, „Плевенски фаворит“, както и новите ни сортове, посочи още директорът на плевенския Институт по лозарство и винарство.
НАЙ-НОВИ:
- Първи художествен пленер-конкурс организира фермата за водни лилии край Плевен
- Времето в Плевен: слънчево, максималните температури ще бъдат между 22° и 24°
- Ha 29 мapт пoчитaмe блaгoчecтиви cвeти мъчeници
- На 29 март отбелязваме Деня на военноинвалидите
- 31-годишен от Буковлък отвлече жена в Благоевград, издирват го...
- Връчиха бюджетите на детските градини, училищата и образователни структури в общината
- До днес се подават документи за конкурса за временно изпълняващ длъжността „директор“ на СУ „Иван Вазов“
- Пети национален ученически събор ще се проведе в Кнежа на 29 и 30 март
- Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
- Актуализираха състава на Общинския съвет по наркотични вещества