Трифон Зарезан в Кнежа /снимки/

14.02.2019 13:17

По стара българска традиция днес почитаме Св. Трифон. Светецът се приема за покровител на лозари, кръчмари и градинари. Традицията повелява в този ден да се подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента.
По случай празника днес в Кнежа в ресторант „Хибрид” се проведе конкурсът „Майстор на виното”. Спазена бе традицията с възстановка на обичая „зарязване”.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха вокалните групи „Гергана” при ПК „Дълголетие” и „Росна китка” при Клуб на инвалида с. Бреница. 

15 винопроизводители от общината изложиха своите вина, а технологът Динко Димитров определи трите най-добри от тях. Титлата майстор на виното бе присъдена на Петър Гърневски, който участва в конкурса с червено вино „Каберне” и бяло вино „Мускат отонел”. Второ място зае Марияна Йорданова с домашно произведено бяло вино, а на трета позиция бе класиран Славчо Милковски с бяло вино „Букет”. Победителите получиха награди и грамоти, подсигурени от Община Кнежа. 

„Използвам случая да поздравя всички именници днес! Благодаря и на участниците в конкурса! Желая на всички здраве, късмет и благополучие!“, казва кметът на община Кнежа Илийчо Лачовски. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: