Специалисти от ОбСНВ – Плевен обмениха ценен опит и идеи с колеги от Видин, Враца и Монтана

13.02.2019 12:38

Работна среща на Общинските съвети по наркотични вещества и Превантивно-информационните центрове към тях от градовете Видин, Враца, Плевен и Монтана се проведе в курортното селище Вършец. Целта на проявата, организирана от ОбСНВ – Монтана, бе споделяне на идеи и опит в превенцията на наркоманиите за повишаване на ефективността и качеството на превантивните дейности сред подрастващите и техните семейства. Сред участниците в срещата бяха и зам.-кметовете на общините Видин и Монтана Венци Пасков и Тихомир Антонов.

В първия ден фокусът на срещата бе върху представянето на добри практики от Общинските съвети по наркотични вещества в четирите областни града. Председателят на ОбСНВ – Плевен Катя Божикова сподели повече за организирания от Община Плевен и ОбСНВ конкурс за училищни проекти „Последвай живота!”, включващ ученически инициативи и дейности, стимулиращи творчеството, спорта, младежката фантазия за осмисляне на свободното време, като форма на превенция на зависимости сред децата и младите хора. Акцент в програмата бе превенцията в училищна среда – работа с ученици от пети клас. За целта участниците влязоха в ролята на петокласници, вземайки участие в различни ролеви игри и дискусии. Сред засегнатите теми бяха емоциите и чувствата, самооценката, общуването, влиянието на средата, електронният свят, в който живеем.

Това, което бе включено в програмата, за мен не бе важно само от гледна точка обмяна на опит, но и за мотивиране, сподели с участниците на финала на работната среща психологът в ПИЦ – Плевен Валентин Минков, адмирирайки перфектната организация на форума от страна на ОбСНВ – Монтана. Все повече и повече се убеждавам, че ние сме хората, които трябва да си подадат ръка един на друг, а споделяйки опит това ще ни обогатява и ще ни дава възможност да сверим часовниците си и да видим къде сме, отбеляза специалистът. Той подчерта, че е абсурдно да се мисли за конкуренция между общинските съвети по наркотични вещества по места. Доста често нашето начинание е твърде самотно и понякога трябва някой да ти даде рамо, за да помогне, каза Минков. С участниците той сподели, че вече е факт нова изключително рискова целева група, а именно приемните семейства и ще бъде изключително полезно, ако се организира тренинг с участието на приемните родители и децата. Освен за подобен тип обучение, по време на дискусията се роди и идеята за тренинг с участието на млади доброволци от четирите области.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: