БСП: Бюджет 2019 на Плевен е консервативен и рестриктивен

13.02.2019 13:50

Бюджет 2019 на Община Плевен е консервативен и рестриктивен, основан на увеличаване данъчната тежест за жителите на общината. Това коментира днес на пресконференция председателят на Общинския съвет на БСП – Плевен Свилен Атанасов. В срещата с медиите участваха и Бойко Тодоров и Емил Райков, общински съветници от БСП и Ева Маринова, член на ОбС на социалистическата партия.

Атанасов подчерта, че данъкът за автомобилите в общини като Враца, Монтана и Велико Търново, които също са областни центрове, е на ниските ставки, заложени в Закона за местните данъци и такси. Той добави, че разликата между приетата ставка и минималната такава би била 140 000 лв., които могат да бъдат поети от собствените приходи на Община Плевен, която е с бюджет от над 103 млн. лв. за тази година.

Емил Райков добави като коментар по темата, че Плевен се нарежда сред най-бедните общини в България и не е нормално всички общини в Северозападна България да са на минималните ставки за данък МПС, дори и София, а тук данъчната тежест да се увеличава.

Днес бе коментиран и внесеният от Бойко Тодоров сигнал до областния управител Мирослав Петров по повод гласуването на новите ставки за данъка върху МПС в община Плевен. Сигналът е подписан и от общинския съветник от НФСБ Николай Маринов. Смятаме, че е допуснато процесуално нарушение съгласно Правилника за организация на дейността на Общинския съвет, заявиха от БСП.

Става въпрос за прегласуване на предложението, внесено от кмета Георг Спартански, след като на местния парламент е дадена 15 минути почивка след състояло се вече гласуване, с което е отхвърлено същото това предложение. От БСП посочват в сигнала си до областния управител, че в разрез с Правилника за работа на ОбС-Плевен е и даване думата на общинския съветник Ибрям Мусов след 15-минутната почивка за процедурно предложение, с което е допуснато прегласуване на предложението.

Смятаме, че това процедурно нарушение е извършено като резултат от съвместните действия на различни политически формации в Общинския съвет, задкулисни при това, за да се стигне до гласуване на предложението на Общинска администрация в лицето на Георг Спартански, обобщи Ева Маринова.

Бойко Тодоров, който е и зам.-председател на ОбС-Плевен, подчерта, че днес до края на деня очакват отговор на сигнала до областния управител.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: