12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- Провеждат консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен
- Асфалтират 12 улици и реконструират тротоарни пространства в Пордим по проект
- Росица Денчева се класира за четвъртфиналите на турнир за жени в Анталия
- ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВУТП със съвместно обучение на студенти
- Вече година функционират новите услуги „Нирвана” и Солна стая в МБАЛ - Левски ЕООД
- Целеви средства от общинския бюджет да се ползват за ремонт на общински пътища искаме от финансовото министерство
- Великденска дарителска акция проведоха в село Асеновци
- Пренасочват средства от Културния календар за организацията на "Лауреатски дни Катя Попова"
- Започнаха Пролетните празници в Гулянци - снимки
- Плевен има нов почетен гражданин – професионалният боксьор Йосиф Панов