В Плевен гостува изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция /снимки/

11.02.2019 17:23
Областният управител на област Плевен Мирослав Петров откри документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Платната са изложени в Художествена галерия „Илия Бешков”. Събитието уважиха народни представители от 15-МИР, заместник-областният управител Татяна Божинова, ръководители на държавни институции и представители на културната общественост в Плевен.
В резюмето си към изложбата областният управител Мирослав Петров отбеляза, че организатори на изложбата са Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви”.
„Търновската конституция полага основите на модерната българска държавност. България се сдобива основен закон, който по своята демократичност се равнява на най-напредничавите европейски конституции. Търновската конституция осигурява пълноправното влизане на възродената след толкова столетия българска държава в европейския свят”, каза при откриване на изложбата областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че посетителите ще имат възможност да проследят хронологията на събитията посредством документи, снимки и дневници от заседанията, проследяващи работата на Учредителното събрание.
„16 април 1879 година е събитие, което макар и оставащо встрани от фокуса на общественото внимание, бележи първата важна историческа стъпка на свободна и демократична България.”, обърна се към присъстващите народният представител Владислав Николов. „То заслужава да бъде отбелязвано редом с честването на Освобождението, Съединението и Независимостта, защото с приемането на Търновската конституция младата българска държава се сдобива с новаторски и изключително прогресивен за времето си основен закон.”, каза още Николов. Той определи като щастливо съвпадение фактът, че изложбата гостува в Плевен точно днес, на 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание, което започва своята работа на 10-ти февруари 1879 година. „Уверен съм, че експонатите ще привлекат интереса на широк кръг от хора.”, каза Владислав Николов.
В 40-те винилови табла, съставляващи изложбата, са показани протоколът за откриването на събранието с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители н дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.
В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на Имрепаторския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.
След Плевен изложбата ще гостува в Русе.
Снимки: ‘Плевен за Плевен“
#тагове:

НАЙ-НОВИ: