Плевенчанин ще гради параклис в село Ласкар

08.02.2019 10:14

Плевенчанинът Бойко Бетов се е захванал с нелеката задача да построи параклис в село Ласкар. Там неговото семейство има имот, където смята да построи къща, но преди това Бойко иска в двора му да се издигне божи храм.

Идеята за параклис в село Ласкар, където няма църква, въпреки, че преди години се е състояла първа копка за започване на такъв строеж, у Бойко идва след като му се присънва, че двора им има храм. Като вярващ християнин той решава, че това е божи знак и се захваща да реализира начинанието.

Обръща се за проект към арх. Иво Петров. Казва му, че иска неговият параклис да бъде по-различен от тези, които се издигат сега по селата – да има купол и висока камбанария. Още през лятото на 2015 г. проектът е готов, като площта на бъдещата сграда ще е около 54 кв. метра.

Към момента Бойко Бетов вече се е снабдил с необходимите му документи за започване на строежа и е определил и дата за първата копка – 25 март, когато християните празнуват Благовещение. Както е по традиция – ще дойде и свещеник, който да благослови начинанието, ще се съберат жители на селото, приятели и близки на Бойко и семейството му.

Около 25 000 лв. ще струва изграждането на параклиса, който ще носи името на Света Петка. Бойко има заделени средства, но се надява вярващи хора да му помогнат в това начинание и да дарят – пари, материали, труд. Параклисът, въпреки, че е в частен имот, ще е отворен постоянно за посещения на вярващи.

„Смятам на празници да каня свещеник да отслужва литургии, всеки ще може да дойде и да си запали свещичка“, категоричен е Бойко Бетов.

Ако искате да помогнете със средства за строежа на божия дом, можете да го направите по банкова сметка:

ПИБ АД – гр. Плевен
IBAN: BG18FINV91502016517088
Титуляр: Елка Асенова Бетова и Бойко Валериев Бетов

Можете да потърсите и повече информация на телефони: 0898631532 – Бойко Бетов; 0898610044 – Елка Бетова.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: