Откриха Mеждународното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019” /снимки/

07.02.2019 11:28

С тържествена церемония днес бе открито XVII Mеждународно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”. То се проведе от 07 до 10 февруари в търговски комплекс Мания Тауър. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен.

Специален гост на изложението бе евродепутатът Момчил Неков, който поздрави участниците и пожела българските пчелари да са по-активни с предложения за развитието на бранша към европейските институции. Сред уважилите форума днес бяха областният управител Мирослав Петров,който също приветства организаторите и участниците, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев, кметът Георг Спартански и други.

По традиция проявата се провежда в дните около празника на българските пчелари – 10 февруари, св. Св.Харалампий. Участие ще вземат над 150 фирми от 22 държави, пчелари и организации от страната, Европа и Азия.


Утвърдилият се през изминалите години авторитетен форум продължава да се развива. През 4-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ,Русия, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария,Пакистан. Изложението отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия,Гърция,Македония,Кипър,Турция.
По традиция изложението е съпроводено от съпътстваща програма, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещениена образцови пчелини. Лектори от Германия, Франция, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости, тенденции и аспекти в бранша. В рамките на форума се провежда и Международен конкурс за детска рисунка, тематично свързан с пчеларството, меда, здравето ,природата, екологията, в който се включват млади художници / от 3 до 16 г./ от детски заведения, училища, кръжоци, школи, артцентрове от цялата страна.


Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната ще предлагат на посетителите многообразие от мед и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки в специализиран базар „Фестивал на Българските пчелни продукти”.

В последния ден на изложението ще бъдат връчени и наградите – Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен – плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“; призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2018 година и от Конкурса за детска рисунка и пластика.

mde

dav

#тагове:

НАЙ-НОВИ: